Hrvatski radio

Radio Pula

23. Dan otvorenih vinskih podruma

26.05.2023.

11:17

Autor: HRT

Dan otvorenih vinskih podruma

Dan otvorenih vinskih podruma

Foto: Vinistra / ustupljena fotografija

Vrata svojih podruma, kušaonica i obiteljskih imanja u nedjelju, 28. svibnja, od 10 do 19 sati otvorit će 50 istarskih vinarija i četiri destilerije.

Dan otvorenih vinskih podruma

Dan otvorenih vinskih podruma

Foto: Vinistra / ustupljena fotografija

Kao i prijašnjih godina, zadnja nedjelja u svibnju i ove će godine biti rezervirana za vrhunska vina, jer će svoja vrata od 10 do 19 sati otvoriti 50 istarskih vinarija i četiri destilerije.


Ove godine ponovno će sudjelovati svih šest vinskih regija Istre: Sjeverna Istra s najvećim brojem vinarija – njih 19; potom Poreština s 14 vinarija, a tu su i Istočna Istra, Južna Istra i Rovinjština.


- Zaviriti u vinarije, popričati s vinarima, opustiti se u idiličnoj atmosferi i uživati u istarskim vinima poseban je doživljaj. Ovo je prigoda da se kušaju odlične malvazije i terani, merloti, cabernet sauvignoni, muškati, sve popularnije kupaže, među njima i nagrađena vina s ovogodišnjeg Vinistrinog ocjenjivanja - ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre koja uz Turističku zajednicu Istarske županije i Istarsku županiju organizira ovu atraktivnu manifestaciju.


U brojnim vinskim regijama svijeta zadnje nedjelje u svibnju tradicionalno se obilježava svjetski Dan vina. Običaj datira još od sredine devedesetih, kad je u talijanskoj regiji Toskana krenuo ovaj, tada novi vid turističke promocije vina, koji se do danas pretvorio u globalni pokret. Istra se priključila 1999., a tijekom više od 20 godina Dani otvorenih vrata postali su jedan od najiščekivanijih festivala vinske kulture.


Kako bi se u nedjelju istarskim vinarijama izbjegle velike gužve, dolazak je potrebno najaviti direktno kod vinara, a popis vinarija potražite na internetskim stranicama Istra.hr i Vinistra.hr, kao i na njihovim društvenim mrežama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.