Hrvatski radio

Radio Pula

Badnjak u Istri

24.12.2021.

10:17

Autor: HRT

Izložba kućnih božićnih jaslica

Izložba kućnih božićnih jaslica

Foto: TZ Žminj / snimka zaslona

Nevenka Erman odrasla je u Orbanićima. Zapisala je običaje u toku crkvene godine te o tome izdala zbirku "Navadbi od zdamni". 

Običaj je da se pred svaki post i nemrs pomno opere suđe kako na njemu ne bi ostalo ni trunke masnoće. Spremao se dom od podruma do tavana, okućnica i staje s blagom - svjedoči nam Anita Mileta koja je odrasla u selu Drenje na Labinštini.


Kaže da je Došašće bilo isto na cijelom poluotoku: išlo se na zornice, ispovijed, molilo se za pokojne i palila svijeća, postilo se, čistilo se, prao se pod pepelom, vodom i nekom vrstom trave, postavljao se stol, brinulo se o stoci i na Badnjak joj se dalo više lišća i kukuruzovine, išlo se u šumu po panj i pripremalo se za odlazak na polnoćku nakon koje se mogla jesti hrana pripremljena za svetkovinu Božića. Na Badnjak se uz more i na otocima spremao bakalar koji su najčešće donosili pomorci s putovanja, radio bi se na bijelo i u Istri se jeo posebnom vrstom tjestenine – pasuticama ili posuticama, jela se broskva na padelu – zimski kelj.


No, u nedostatku bakalara, sušili su se ugori, hobotnice ili bi se koristila druga usoljena ili sušena riba. Žminjci su svježu ribu kupovali u Rovinju, te ju solili i tako konzervirali za potrebe ručka na Badnjak. Muškarci su jeli supu spravljenu s prepečenim kruhom prelivenim vinom i maslinovim uljem, djeci se ispržio ječam i napravio napitak s mlijekom ili bez njega. 

Posutice

Posutice

Foto: Mirjana Žugec Pavičić / GLAS HRVATSKE

Dječji vrtić iz Žminja već dugi niz godina provodi projekt zavičajnosti. Na taj se način mališanima omogućuje njegovanje starih običaja, jezika i tradicije svojega kraja. Uče se tradicionalni istarski plesovi, izrađuju se kažuni, izrađuje se tradicionalna žminjska tjestenina i slastice poput cukerančića ili pandešpanje. To i ne čudi jer u tome mjestu mnogi drže do starih običaja, pa bili oni i grajani poput Otavija Rovisa koji svjedoči o paljenju coka koji bi na ognjišću polako tinjao od Badnjaka do barem Sveta tri kralja.


Mladi mljekar i nagrađivani sirar Sandi Orbanić iz obližnjih Orbanići sjeća se da se jeo sir koji se najprije malo posušio da dobije koricu, a onda se stavljao u pšenicu u kojoj bi se mogao držati duže vremena, a bio je poseban jer je upio i njezine arome.  

Anita Mileta

Anita Mileta

Foto: Mirjana Žugec Pavićić / GLAS HRVATSKE

Nevenka Erman iz Orbanići o starim običajima na Badnjak.

Badnjak u Istri

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.