Hrvatski radio

Radio Pula

Besplatna radionica suvremenog plesa

18.01.2023.

11:15

Autor: HRT

Pozivnica

Pozivnica

Foto: ustupljena fotografija / Savez udruga Rojca

Savez udruga Rojca organizira ciklus besplatnih online radionica suvremenog plesa kojeg će voditi Nika Janković Disney, plesna pedagoginja, koreografkinja i izvođačica. Radionice se organiziraju u sklopu projekta "ArtON" koji provodi Savez.


Suvremeni ples je u svojoj relativno kratkoj povijesti doživio golemu transformaciju. Od Marthe Graham i Merce Cunninghama do velikana današnjice kao sto su Dimitris Papaioannou i Akram Khan, što je utjecalo na razvoj suvremenog plesnog izričaja i koje su struje diktirale smjer?


Kroz 15 radionica polaznici će s voditeljicom proći razne tehnike suvremenog plesa koje su obilježile razvoj ovog stila kroz desetljeća. Želja voditeljice Nike Janković Disney je, kako ističe, da s polaznicima zajednički iskusi raznolikost suvremenog plesa kroz tehnike i stilove koje su ga obilježile te da kroz to utjelovljeno istraživanje pokušaju razumjeti izričaj koji suvremeni ples ima danas. 

U oceanu plesnih stilova, što je suvremeni ples danas? Kada sam ja suvremeni plesač? Moje je mišljenje da je suvremeni ples puno vise od tehnike i stila. Kroz svoju povijest, suvremeni je ples oduvijek bio neka vrsta pobune protiv mainstream stilova, tek se kroz zadnjih par godina suvremeni ples i sam pretvorio u mainstream izričaj. Time je moguće izgubio svojevrsnu svrhu, ali je svakako dobio novo značenje. Suvremeni plesači se i dalje smatraju medu najvirtuoznijima te su najtraženiji kada se radi o pozicijama u predstavama i plesnim kompanijama. Biti suvremeni plesač danas znaci da su očekivanja visoka, da kao suvremeni plesači posjedujemo veliki broj vještina i temeljito razumijevanje raskošnosti i bujnosti pokreta.

Nika Janković Disney

Radionica će se održavati online putem Zoom platforme, a namijenjena je mladima do 25 godina života te se kombinira kao priprema za umjetničke akademije (plesne, dramske, fizički teatar, koreografija, režija…).


Prijaviti se možete putem maila info.surojc@gmail.com do 31. siječnja 2023. godine.


Nika Janković Disney diplomirala je kao plesni pedagog, koreograf i izvođač na Academy for Theater and Dance u Amsterdamu, gdje 2014. godine počinje predavati suvremeni ples i pokret. Od 2014. radi kao slobodan umjetnik, izvođač i pedagog s plesnim kompanijama Conny Janssen Danst, ICK Amsterdam i Youth Theater Krakeling. Između ostalih, radila je s koreografima Maurice Causeyem i Dunjom Jocic. 2018. Godine koreografirala je solo "Dance, Arian!“ čija je premijera zaživjela tijekom Streetorforma plesnog festivala u Zagrebu, a solo je izveden i u sklopu produkcijskih kuća Dansmakers u Amsterdamu i Arnhemse Meisjes u Arnhemu. 2020. Godine koreografira plesni film "Me“, a 2022. cjelovečernju predstavu "Destination X“ za studente plesnog odjela Academy for Theater and Dance u Amsterdamu. 2022. godine za Podmladak Studija za suvremeni ples u Zagrebu koreografirala je plesni film “Summa summarum” i koreografsku minijaturu "Murmurations“.


Trenutačno radi na autorskom community art projektu "Being A-Part“, vodi satove pokreta u sklopu Pula Movement Group i posvećuje se svojim autorskim radovima.


Radionica se održava u sklopu projekta "ArtON“. Projekt "ArtON - Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR