Hrvatski radio

Radio Pula

Besplatno obrazovanje sustavom vaučera

15.04.2022.

10:48

Autor: HRT

Učilište Umag

Učilište Umag

Foto: Učilište Umag/Pixabay / kolaž/ustupljena fotografija

Pučko otvoreno učilište "Ante Babić“ Umag pruža mogućnost obrazovanja nezaposlenih i zaposlenih građana putem vaučera koji omogućuju besplatno stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija. Sustav vaučera razvijen je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, čime se zaposlenim i nezaposlenim osobama s navršenih 15 godina života pruža mogućnost financiranja obrazovanja u prosječnom iznosu od 10.000 kuna. Vaučer će se moći iskoristiti za upis u programe obrazovanja odraslih koje provode ustanove diljem Hrvatske, a s područja Istre u sustav se uključilo i Pučko otvoreno učilište "Ante Babić“ Umag. 

Putem sustava vaučera Učilište Umag će odgovoriti na potrebe tržišta rada kroz jačanje tzv. digitalnih i zelenih kompetencija svojih građana za koje je već dobilo ili očekuje Rješenja od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Riječ je o Programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije Internetski marketing i brendiranje, Programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije društveno odgovorno poslovanje, Programu obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije gospodarenje otpadom te o Programima za stjecanje djelomične kvalifikacije Asistent za upravljanje projektima / asistentica za upravljanje projektima i djelomične kvalifikacije Knjigovođa - knjigovotkinja. U pripremi je i Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije uporaba osnovne informacijske tehnologije u uredskom poslovanju.Svi programi obrazovanja u sustavu vaučera za nezaposlene mogu trajati do 6 mjeseci, a za zaposlene osobe do najviše 10 mjeseci (zbog mogućnosti usklađivanja provedbe programa s radnim obvezama polaznika).


Korisnik samostalno odabire obrazovni program, a odobreni vaučer može aktivirati u roku od 6 mjeseci nakon odobrenja zahtjeva. Prijava se obavlja putem aplikacije "Moj vaučer“ koju je razvio Hrvatski zavod za zapošljavanje, a cjelovita informacija se nalazi i na web stranici Učilišta Umag. 


Kontakt i informacije: Pučko otvoreno učilište "Ante Babić“ Umag, tel. 052 720 370; 052 741 116,

info@uciliste-umag.hr


Vaučeri za 30.000 korisnika


Vaučer predstavlja financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Mjerom vaučera planira se obuhvatiti 30.000 građana. Za dobivanje vaučera potrebno je zadovoljiti i jedan od tri kriterija koji se odnose na to da je odabrani program vezan uz dosadašnje obrazovanje korisnika, ili je vezan uz njegovo radno mjesto ili prethodno radno iskustvo, ili je pak vezan uz dodatne profesionalne interese i plan daljnjeg razvoja karijere. Korisnici će obavijest o pozitivnoj ocjeni zahtjeva zaprimiti u roku od 10 dana od dana predaje zahtjeva. Iz mogućnosti korištenja vaučera isključene su tri kategorije korisnika: riječ je o osobama koje se nalaze u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja, u sustavu visokog obrazovanja i znanosti te o osobama koje su korisnici mirovine prema općem propisu kojim se uređuje mirovinsko osiguranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.