Hrvatski radio

Radio Pula

Casa Matiki nagrađena zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

01.05.2022.

11:07

Autor: HRT

Casa Matiki

Casa Matiki

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Kuća za odmor Casa Matiki u selu Matiki pokraj Žminja nagrađena je zlatnom poveljom Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji turističkih seljačkih gospodarstava. Nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske tradicionalno dodjeljuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo”, a ovogodišnji dobitnici proglašeni su na svečanosti održanoj u Cavtatu u sklopu petog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu.

Zlatna povelja najviše je odličje u pojedinoj kategoriji, uz nju se dodjeljuju još i srebrne i brončane povelje, što znači da je žminjska Casa Matiki nagrađena kao najbolji ruralni turistički objekt u Hrvatskoj. U obrazloženju nagrade istaknuto je kako Casa Matiki nudi „autentično iskustvo stare istarske farme”, a vlasnica Sonja Glavić sama za goste mijesi i peče kruh i priprema doručak od namirnica koje sama uzgaja na svom imanju ili ih kupuje od drugih proizvođača sa Žminjštine. Mir i tišina cijenjene su odlike smještaja, ni u jednom apartmanu nema televizora, domaće životinje sastavni su dio ambijenta, a gosti koji to žele mogu iskusiti spavanje na sijenu. Casa Matiki otvorena je 1997. godine i već se okitila brojnim priznanjima i nagradama, a jedna od posljednjih je titula najboljeg bed&breakfast objekta u Hrvatskoj koju joj je 2019. godine dodijelio Trip Advisor.


Priznanje Casi Matiki ujedno je i priznanje za žminjski turizam, koji se posljednjih godina razvija kao ruralna turistička destinacija sa sve brojnijim i raznolikijim sadržajima, što zapažaju i gosti i institucije koje vrednuju postignuća u razvoju turističke ponude. U Žminj su dosad triput stizale nagrade Simply the best koje dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia – za seriju manifestacija inspiriranih lokalnim običajima (Istarski festival pašte, Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Bartulja i druge); za manifestaciju Armonike Zad kaštela i za seriju Viber stickera sa žminjskim motivima. I Suncokret ruralnog turizma već je dolazio u Žminj: dosad su ga osvajali mljekara Latus iz Orbanići Gorenjih te manifestacija Istarski festival pašte.

Casa Matiki

Casa Matiki

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR