Hrvatski radio

Radio Pula

11:35 / 06.06.2022.

Autor: HRT

Hodačko-enogastronomski pohod Viva Vino Vižinada

1. Vivo vino

1. Vivo vino

Foto: Studio 11 / ustupljena fotografija

Prvi vinsko-gastronomski pohod okolicom Vižinade okupio je 150 hodača iz Istre i šire okolice te brojne domaće i strane turiste koji su proveli dan na desetkilometarskom pješačenju po idealnom vremenu kroz polja, vinograde, maslinike i šumarke upoznavši vinarsku i gastronomsku ponudu tog kraja.

Grupe s vodičima polazile su na pohod sa startne pozicije na trgu pred zgradom općine Vižinada, putem ih je čekalo pet postaja s okrjepom odnosno hranom i vinima lokalnih vinara, a bila je tu i živa glazba. 


Vižinada je općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri, tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih vina proizvodi 14 lokalnih vinarija, a na području Vižinade svoje vinograde ima i najveća istarska vinarska tvrtka Agrolaguna iz Poreča. Četiri (od sedam dodijeljenih) platinaste medalje na ovogodišnjoj Vinistri osvojili su vinari iz Vižinade.


Okrjepne postaje na prvom Viva Vino Vižinada pohodu nazvane su štacioni. Nenajavljena nulta postaja bila je pokraj foto-pointa posvećenog negdašnjoj vinskoj pruzi Parenzana, uz maketu u prirodnoj veličini lokomotive U-2 kakva je nekoć vukla vagone na toj 123 kilometra dugačkoj pruzi između Poreča i Trsta. I dio staze ovog pohoda vodio je trasom Parenzane. Uz prve selfije, hodači su probali pandešpanju koju je pripremio Agroturizam Fatorić, te teranino i kušovaču (likerom od kadulje) iz vinarije Sosich.


Prvi službeni štacion dočekao je hodače kilometar nakon starta s vinima vinarija Bruno Ferenac i Giulio Ferenac, koja su točili vinari osobno. Bruno Ferenac ponudio je, uz ostalo, svježu malvaziju koja je ove godine osvojila platinastu medalju na Vinistri, a agroturizam Selo Mekiši, iz kojega je istarski pršut sa zaštićenom oznakom izvornosti bio šampion posljednjeg Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, ponudio je hodačima okrjepu s pršutom, suhim kobasicama, suhim ombolom i vratinom.


Druga postaja odnosno štacion bila je u hladovini parka, ukrašenog starim glazbenim instrumentima, uz drevnu templarsku crkvicu na Božjem polju. Hodače su dočekali zvuci flauta, a salatu od hobotnice iz konobe Jadruhi zalili su vinima iz vinarija Sosich i Deklić. Nakon malo manje od dva kilometra uslijedio je treći štacion, s vinima vinarija Franc Arman i Pilato, i maneštrom s bobićima iz gostionice Užanca. Uslijedio je odmor u masliniku uz zvukove gitare i harmonike. Malo više od kilometra trebalo je hodati do četvrtog štaciona, a tamo su domaćini bili vinarije Marijan Arman i Geržinić, dok je restoran Telor ponudio hladnu salatu od pašte. Do petog štaciona slijedila je malo dulja dionica, a tamo su ih dočekala vina vinarija Marina Rossija i Pina Rossija, Slatka Istra ponudila je tradicionalne istarske kolače, cukerančiće i paštine, uz kratki tečaj njihova sljubljivanja s vinom. Još je 1,7 kilometara trebalo prohodati natrag do starta odnosno cilja, gdje je u parku iza stare škole hodače čekao završni party uz Tu i tamo band i ponuda roštilja porečke pečenjarnice Arman grill.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.