Hrvatski radio

Radio Pula

Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće

31.03.2023.

08:58

Autor: HRT

Pozivnica

Pozivnica

Foto: TZ Žminj / ustupljena fotografija

Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava Uskrs koji označava i početak turističke sezone na Poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na istrijansku pincu. Manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču okupit će sudionike i izlagače, koji će svaki na svoj način doprinijeti održavanju tradicije vazmenih užanci. Manifestacija će se održati u nedjelju 2. travnja 2023. u 13:30 sati u Žminju Zad kaštela.

Pinca se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znala umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina. 


Vrijedne žminjske domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve te prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca ,a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Prezentirati će se i mega pinca i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord od 36 kg težine.


U programu će sudjelovati Dječji vrtić Rapčići iz Žminja, Osnovna škola Vladimira Gortana. Agrorovinj će prezentirati jednu od najtipičnijih simbola istarske tradicije i gastronomije, tradicionalnu istarsku supu te kreativnu žminjsku supu. Prijatelji s Grobnika predstavit će kukujanski presnac - tradicijsko jelo s grobinštine. Održat će se i turnir u pičenju jaja, a najboljega će nagraditi. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade. Za najmlađe će se pobrinuti tim iskusnih animatora koji će sa djecom izrađivati prigodne ukrase i oslikavati lica. Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode.


U razdoblju od 30. ožujka do 2. travnja neki će žminjski restorani, te pizzerije i fast food ponuditi gostima vazmeni menu po prigodnim cijenama. Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se početkom lipnja uz Craft Beer fest, a zatim i popularnim Istarskim festivalom pašte u srpnju.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.