Hrvatski radio

Radio Pula

Kate Kuhar iz Pule, rodom iz Žavori, slavi stoti rođendan!

26.08.2022.

15:09

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Gospođa Kate Kuhar, slavljenica

Gospođa Kate Kuhar, slavljenica

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Gospođa Kate Kuhar, rođena Lovrečić, iz Žavori na Žminjštini, danas puni sto godina! Čestitamo joj! Kada bi ispričala svoj život, stoljeće je to, kaže nona Kate, uspona i padova, puno stepenica, ali najvažnija je obitelj, sloga i ljubav, to je provjereni recept za sve.

26. kolovoza je poseban dan! Rođendan noni Kate Kuhar. Stoti! Stoljeće događaja, priča, suza, radosti, i sve uvijek treba baciti na škerac, kaže. A što je najvažnije pitali smo je. Kuraj kaže, i ča više sve bacit na škerac.


Kate Kuhar rođena je u selu Petercoli, u obitelji Lovrečić od oca Ivana i majke Ivane.  Od udaje je živjela sa suprugom Martinom u selu Žavori. A u poznijim godinama preselila je kod starije kćerke Marije u Pulu, gdje i danas živi.


U nastavku poslušajte kratak reportažni prikaz iz Županijskog dnevnika HRT Radio Pule; stoti rođendan Kate Kuhar, 26. kolovoza 2022.

Nona Kate Kuhar slavi sto godina, 26.8.2022.

Gospođa Kate Kuhar, slavljenica

Gospođa Kate Kuhar, slavljenica

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Sto godina ljubavi, obitelji, koraka, ali najvažnije – sloge, kaže nam nona Kate Kuhar. Evo jednog savjeta… 'Kad se dica poprčkaju treba sa svima jenako. I tako te bit dica složni i vajk preteli'. A poruka svima je 'Vajk pomoć, ne razmoć!'.

Ki će delat će delat. Ko ćeš delat dobro, ćeš storit dobro. Ku je zlo pušti ča, ne hodit blizu!

Kate Kuhar, slavljenica

Brat, sestra, polusestra i ona. Potom majka s troje djece; kćerkom Marijom, sinom Marijom i kćerkom Mirjanom. Sa suprugom Martinom živjela je na obiteljskom imanju, poljoprivrednom gospodarstvu. Uzgajala razne kulture, uz ostale žitarice, bavila se stočarstvom, napose svinjogojstvom. Biciklom je odlazila do dvadesetak kilometara udaljene Raše na tržnicu prodavati jaja i domaće proizvode. Stalno je radila, gradila i pridonosila u obitelj. I nekad se puno delalo, vajk, kaže nona Kate.


U nastavku poslušajte razgovor s nonom Kate Kuhar, rođenom Lovrečić iz Žavori, Žminjkom, danas Puljankom. S njom je porazgovarala Tatjana Kaštelan.

Gošća Kate Kuhar, slavljenica, iz Pule, 26.8.2022.

Gospođa Kate Kuhar slavi sto godina, 26.8.2022.

Gospođa Kate Kuhar slavi sto godina, 26.8.2022.

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Nona Kate danas stoti rođendan slavi uz obitelj, rodbinu, brojne prijatelje i poznanike. Veliko je rođendansko slavlje stoljeća Kate Kuhar, rođene Lovrečić. I treba biti!


Sretan Vam rođendan nona Kate!!! Još puno sreće i zdravlja!!!

Gospođa Kate Kuhar, slavljenica

Gospođa Kate Kuhar, slavljenica

Foto: Tatjana Kaštelan / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razvojni kod

Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama koje su važne za društveni razvoj.

Poslušajte u Slušaonici