Hrvatski radio

Radio Pula

Otvoren Sunčani ured

04.02.2023.

14:15

Autor: HRT

Sunčani ured Poreč

Sunčani ured Poreč

Foto: ustupljena fotografija - kolaž / Grad Poreč

Svoja vrata građanima u petak 3. veljače 2022. otvorio je ''Sunčani ured Grada Poreča'', mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu, moći rezervirati termin te potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu/solarnu elektranu.


Otvaranjem Sunčanog ureda, Poreč građanima omogućava mjesto na kojem mogu, potpuno besplatno, dobiti osnovne informacije te odgovore na pitanja: Što je solarna (fotonaponska) elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne (fotonaponske) elektrane i otkuda krenuti? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu (fotonaponsku) elektranu? Kako odrediti potrebnu snagu elektrane? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih (fotonaponskih) elektrana?


- To su ujedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured - rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o. koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.


Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke biti će ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr


Ured je  jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 €, dok udio Grada Poreča iznosi 90.574,60 € uz intenzitet sufinanciranja od 90%.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR