Hrvatski radio

Radio Pula

Planiranje uključivih i pristupačnih društvenih vrtova

28.01.2023.

11:22

Autor: HRT

Radionica o društvenim vrtovima

Radionica o društvenim vrtovima

Foto: snimka zaslona / Zelena Istra

Zelena Istra poziva građane na uključivanje u javno savjetovanje o metodi za inkluzivno i participativno planiranje društvenih vrtova. Prijedlozi i komentari doprinijet će unapređenju metode kojom se planiraju pristupačni i uključivi društveni vrtovi. 


Javno savjetovanje o metodi provodi udruga Zelena Istra, uz podršku partnera na projektu “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” putem Interneta, telefona i pošte. Savjetovanje je otvoreno od 25. siječnja do 26. veljače 2023.


U Savjetovanju o metodi možete sudjelovati putem online obrasca. Zelena Istra komentare zaprima i putem telefona 052 506 065, putem e-maila ured@zelena-istra.hr ili putem pošte na adresu Gajeva 3, 52100 Pula.


Metoda odgovara na pitanja o tome što moramo znati i učiniti ako želimo participativno i inkluzivno planirati društvene vrtove i kako da takvo planiranje bude uspješno. Temelji se na načelima univerzalnog dizajna te principima permakulture i sudioničke demokracije. Namijenjena je organizacijama civilnog društva, građanskim inicijativama ili građanima, ali i jedinicama lokalne samouprave unutar i izvan Hrvatske koje vode ili sudjeluju u provedbi projekata urbanih i društvenih gradskih vrtova, a žele osigurati uključivost i pristupačnost te adekvatan sadržaj vrtova za sve osobe, u najvećoj mogućoj mjeri.


- Metodom zajednice planiraju sadržaj u društvenom vrtu nužan za ostvarenje potreba ranjivih skupina, a koji je ujedno dobar, praktičan i koristan za sve korisnike vrta. U središtu metode je sudjelovanje onih na koje se projekt odnosi u odlučivanju o projektu i njegovom razvoju - kaže Nina Brnić iz Zelene Istre.


Metodu su izradili hrvatski partneri projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”: Zelena Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje - Pula, Gimnazija Pula, Udruga žena Vukovar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Izradi metode doprinijelo je i predavanje dr. Jonasdottir Sveučilište Acureyri, islandski partner projekta. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR