Hrvatski radio

Radio Pula

Projekcija dokumentarnog filma "Bez naslova"

06.05.2022.

11:21

Autor: HRT

Michael Glawogger i Monika Willi

Michael Glawogger i Monika Willi

Foto: PFT / kolaž ustupljenih fotografija

U 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se projekcija dokumentarnog filma "Bez naslova" koji je započet kao projekt redatelja Michaela Glawoggera bez definirane teme i nastao spontanim snimanjem tijekom dvije godine putovanja kroz desetak zemalja.

Posljednji film velikog austrijskog redatelja Michaela Glawoggera je bez naslova i teme, ali ne i bez sadržaja. Stotine sati fascinantnog filmskog materijala snimljenog tijekom dvije godine putovanja kroz desetak zemalja ukomponirani su u grandioznu audiovizualnu posvetu čovječanstvu. Bez naslova je vizualna odiseja puna živosti i boja, koja na osoban način govori o ljudskom stanju te sličnostima i razlikama među ljudima.


Glawogger je tijekom snimanja u Africi preminuo od malarije, a dokumentarac je dovršila njegova montažerka i dugogodišnja suradnica Monica Willi.


Želim pružiti pogled na svijet kakav je moguć samo kada se ne bavimo nekom određenom temom, kada se suzdržavamo od moralnih prosudbi, kada se krećemo bez cilja. Kada lelujamo bez ikakva smjera osim vlastite znatiželje i intuicije.

Michael Glawogger

Bez naslova

Bez naslova

Foto: PFT / ustupljena fotografija

Razgovor o filmu vodit će Marko Zdravković-Kunac, a filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a.


https://bit.ly/BezNaslova

Meeting ID: 834 4064 8212

Passcode: 092491


Bez naslova

Bez naslova

Foto: PFT / ustupljena fotografija

Michael Glawogger, Monika Willi: Bez naslova/Untitled

Austrija, 2017., 105'

Scenarist: Michael Glawogger, Monika Willi, Attila Boa

Produkcijska kuća: Lotus Film, ORF Film/Fernseh-Abkommen

Direktor fotografije: Attila Boa

Montaža: Monika Willi

Michael Glawogger (1959. – 2014.) bio je beskompromisni austrijski redatelj, međunarodno slavljen upravo zbog svojih dokumentaraca. U svojim filmovima najviše se bavio temama i ljudima s margina globalnog društva. Najpoznatiji je po nagrađivanoj trilogiji koju čine: Megagradovi: 12 priča o preživljavanju (1998.), kompilacija prizora iz života ljudi koji pokušavaju spojiti kraj s krajem u najvećim svjetskim gradovima; Smrt radnika (2005.), potresna posveta obespravljenim radnicima u Pakistanu, Ukrajini, Nigeriji, Indoneziji, Kini i Njemačkoj te Slava kurvi (2011.), intimni pogled u živote prostitutki u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.


Monika Willi austrijska je montažerka najpoznatija po radu s dvojicom sunarodnjaka, Michaelom Hanekeom i Michaelom Glawoggerom. S njima je radila na cijelom nizu nagrađivanih filmova (između ostalima na Hanekeovim filmovima Pijanistica, Bijela vrpca i Ljubav, kao i Glawoggerovim Smrt radnika i Slava kurvi), a nakon Glawoggerove smrti, od materijala koje je snimio tijekom rada na novom projektu, montirala je i korežirala film Bez naslova.

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.