Hrvatski radio

Radio Pula

Radionica ručne izrade recikliranog papira

08.11.2022.

12:27

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ` / Pixabay

Udruga Zelena Istra i Savez udruga Rojca pozivaju građane na besplatnu radionicu izrade recikliranog papira koja će se održati u četvrtak 10. studenoga od 17:30 sati u Radioni Re-Geppetto u DC Rojc u Puli. Kroz radionicu će polaznici dobiti znanje, savjete i praksu kako napraviti vlastiti reciklirani papir.

Radionicu vodi Ana Cvitić iz Pule, magistra dizajna koja od završetka studija ima svoj obrt za dizajn koji pred koju godinu postaje studio za ručnu izradu papira.


- Papir i njegova “moć" je od samog početka studija bio moja strast, koju ću probati prenijeti na sve one koje to bude zanimalo. Vrlo rado ću podijeliti svo svoje znanje vezano uz papir i uz sam proces izrade sa svima koji dođu. A sve što naučiš i napraviš tokom radionice možeš ponijeti doma i koristiti za svoje buduće projekte primjerice vizitke, umjetnički rad ili pozivnice... -ističe Ana.


Radionica započinje uvodom u povijest i vrste papira te potrebnom alatu za njegovu izradu (u trajanju od 30 min). Zatim slijedi sama izrada papira gdje će svatko po svojim željama izraditi vlastiti papir (1 h). Polaznicima je osigurano sve potrebno za radionicu (alati, pribor, zaštitne pregače, smjesa za papir, dodaci i dekoracije za papir, kalupi i sita). Budući da se papir mora naknadno sušiti i prešati, polaznici će finalni produkt dobiti poštom na kućnu adresu.


Papir koji se izrađuje na radionici prirodan je i recikliran, bez umjetnih dodataka, koristit će se stari uredski, novinski i drugi iskorišten papir. Dodatke (dekoracije, boje) za izradu papira voditeljica je većinom sama pripremila ili uzgojila kroz proteklu godinu.


Broj mjesta na radionici je ograničen te su potrebne prethodne prijave na ured@zelena-istra.hr.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.