Hrvatski radio

Radio Pula

Traži se Klimatski prvak Jugoistočne Europe

06.04.2022.

14:20

Autor: HRT

Pozivnica

Pozivnica

Foto: Zelena Istra / detalj ustupljene fotografije

Provodite li projekt zaštite klime u području dekarbonizacije, kružnog gospodarstva, biološke raznolikosti i zaštite prirode, održive poljoprivrede ili smanjenja zagađenja na području Jugoistočne Europe? Prijavite svoj projekt na javni poziv za primjere dobre prakse u okviru EUKI (Europska klimatska inicijativa) projekta “Klimatski mostovi” do 30. lipnja i postanite prvi Klimatski prvak Jugoistočne Europe (SEE’s Climate Champion).

Projekt “Klimatski mostovi” želi pokazati koliko se na toj temi već radi i široj javnosti predstaviti brojne primjere zaštite klime u području regije. Klimatske promjene ne zaustavljaju se na granicama, stoga je potrebno prekogranično razmjenjivati ideje i iskustva kako bi se ublažili njihovi učinci i unaprijedio prijelaz prema održivosti.


- Ovim pozivom za primjere dobre prakse želimo motivirati ljude koji su uključeni u klimatsku akciju na području regije da podijele svoje uspješne projekte s našom transnacionalnom zajednicom - objašnjava Paula Duske, voditeljica projekta u CIPRA International Labu. 


- Vjerujemo da ćemo, kada postane vidljivo koliko se ljudi već bori za isti cilj, potaknuti i druge na umrežavanje i jačanje prekogranične suradnje, na isti način kao što smo se mi povezali kroz ovaj projekt - dodaje Irena Burba iz Udruge Zelena Istra. 


Želite li postati prvi Klimatski prvak u regiji? Sudjelovanje u natjecanju je jednostavno. Prijaviti se mogu organizacije civilnog društva, javne ustanove, instituti, općine, pojedinci ili tvrtke koji su proveli ili provode projekt vezan uz klimu ili održivost u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji ili Albaniji. Prijave se mogu podnijeti putem internetskog obrasca na mrežnoj stranici projekta Climate Bridges www.climate-bridges.com do 30. lipnja 2022. 


Međunarodni žiri, sastavljen od predstavnika organizacija iz Alpske regije i regije Jugoistočne Europe u rujnu će dodijeliti nagrade za najbolje projekte u pet kategorija (dekarbonizacija, kružno gospodarstvo, bioraznolikost i zaštita prirode, održiva poljoprivreda i smanjenje zagađenja). Osim promocije nagrađenih projekata, mogućnosti umrežavanja i prekogranične razmjene znanja, pobjednici će dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade “Klimatski prvak Jugoistočne Europe” održat će se u studenom 2022. godine u Sarajevu. Svi kandidati bit će pozvani na manifestaciju na kojoj će imati priliku i sudjelovati na radionicama i treninzima iz područja borbe protiv klimatskih promjena.


Dodatne informacije:

Irena Burba, Udruga Zelena Istra, koordinatorica projekta, +385 99 705 82 10,

irena.burba@zelena-istra.hr

Paula Duske, CIPRA International Lab, voditeljica projekta, +423 237 53 16, paula.duske@cipra.org

Jakob Dietachmair, CIPRA International Lab, zamjenik direktora, +423 237 53 06,

jakob.dietachmair@cipra.org


O projektu "Klimatski mostovi"


Projektom se jača suradnja na području transnacionalne zaštite klime na Zapadnom Balkanu, od Hrvatske preko Bosne i Hercegovine do Albanije. Zajedno s drugim nevladinim organizacijama, CIPRA Lab uspostavlja mrežnu platformu u tu svrhu. Partneri na projektu su Urban Research Institute (URI) iz Albanije, Centar za energetiku, okoliš i resurse (CENER 21) iz Bosne I Hercegovine i Udruga Zelena Istra iz Hrvatske. Projekt financira Europska klimatska inicijativa (EUKI) i njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva i klimatske politike (BMWK).

Vjetroelektrana

Vjetroelektrana

Foto: Zelena Istra / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR