Hrvatski radio

Radio Pula

Uskrsna radionica Dragice Lukin

28.03.2023.

10:35

Autor: HRT

Pozivnica na Uskrsnu radionicu

Pozivnica na Uskrsnu radionicu

Foto: Grad Vodnjan / ustupljena fotografija

U srijedu 29. ožujka s početkom u 17:30 na Stanciji Buršić održat će se radionica izrade tradicionalnih i modernih, slanih i slatkih jela koju će voditi istarska slastičarka Dragica Lukin.

Dragičina vazanska radionica

Dragičina vazanska radionica

Foto: Buršić/Vodnjan / ustupljene fotografije/kolaž

Radionica i ove godine predstavlja svojevrstan uvod u nadolazeću manifestaciju “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja će se u Vodnjanu održati na Uskrsni ponedjeljak 10. travnja 2023. s početkom u 13 sati na Stanciji Buršić.


Dragica Lukin će zajedno s polaznicima edukacije pripremati tradicionalna uskrsna jela i predstaviti neke modernije izvedbe tradicionalnijih jela.


Dragica Lukin dobila je posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva. 


Prilika je ovo za sve polaznike da se upoznaju s običajima vezanim uz Uskrs kroz gastronomiju. Petkom se u Vodnjanu i okolici pripremala i jela posna hrana. Tradicionalno se pripremao bakalar s posuticama. Za Uskrs se pripremala tradicionalna špaleta u kombinaciji s jajima, mladim lukom, šparugama, palentom, fužima. Špaleta se tradicionalno priprema “a la giravolta”. Špaleta se polusuha reže nožem nešto deblje od pršuta te se potom okreće na toplom maslinovom ulju i na kraju zalijeva istarskom malvazijom ili teranom.


Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima su pinca i jajarica.


Tradicionalne i nove recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić. Cijena radionice je 7 € a uključuje potrebne sastojke, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 

098 997 29 99.


Organizator slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.