Bure i oluje adolescencije: dob kad počinje čak polovica mentalnih poremećaja

Bure i oluje adolescencije: dob kad počinje čak polovica mentalnih poremećaja

Foto: Pixabay

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja govorimo o psihičkim problemima posebno ranjive dobne skupine - adolescenata. U Rijeci postoji Savjetovalište za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, gdje možete doći anonimno, bez uputnice i posve besplatno, a naša gošća je klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Daina Udovicich Corelli.

Čak polovica mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života, stoga je izuzetno važno voditi brigu o psihičkom zdravlju adolescenata. Dok su nam fizičke promjene na tinejdžerima (i onima malo mlađima i malo starijima od tinejdžerske dobi) jasno vidljive, psihičke promjene često prolaze ispod radara.

Jedan od najljepših aspekata mladosti svakako je zamišljanje budućnosti u kojoj se ostvaruju želje, planovi, ambicije, no današnja generacija tinejdžera suočena je praktički s borbom za spas naše vrste, kao što vidimo po pokretu School Strike For Climate Change. "Kad se vođe ponašaju kao djeca, djeca se moraju ponašati kao vođe", pisalo je na jednom od transparenata. Preuzimaju li mladi time na sebe preveliku odgovornost ili je konačno došlo vrijeme da se ozbiljno slušaju i najmlađe generacije?

Što kao roditelji i/ili skrbnici možemo učiniti za današnju generaciju tinejdžera? "Prvenstveno im moramo dati do znanja da smo tu za njih, da smo prisutni, da smo s njima", kaže klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Daina Udovicich Corelli. Naša gošća, zajedno s još četvero psihologa, defektologom, liječnikom specijalistom javnog zdravstva i diplomiranim učiteljem - koji su svi dodatno završili ili završavaju studij nekog od psihoterapijskih pravaca - radi u Savjetovalištu za mlade u Rijeci.

Riječ je o mjestu gdje po savjet, kao i na terapiju, mogu doći mladi ljudi i njihovi roditelji, i to bez uputnice liječnika, anonimno i besplatno. Dovoljno je dogovoriti termin na broj telefona 051/335-920, a čeka se oko mjesec dana. Savjetovalište ima i svoju "mobilnu" verziju jer njegovi djelatnici dva puta na mjesec rade u Delnicama, Krku, Cresu i Malom Lošinju.

"U Savjetovalištu pružamo psihološku podršku, razgovaramo i savjetujemo. Prvenstveno slušamo i prihvaćamo mlade ljude, kao i njihove roditelje", kaže Udovicich Corelli. Poslušajte kako se lakše nositi s burama i olujama adolescencije, bez obzira s koje se strane dobne granice nalazili!

******  

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić. 

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića, te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Bure i oluje adolescencije: dob kad počinje čak polovica mentalnih poremećaja, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30