Da se mene pita: Crnim na crno

Da se mene pita: Crnim na crno

(foto: Olivera Vinković/RR)

"U našem je društvu, nažalost, očito postalo poželjno i prihvatljivo isticati simbole režima koji je ubijao, zatvarao i proganjao ljude zbog porijekla, političkog stava ili vjere. I dok čitav civlizirani svijet osuđuje i ne dopušta takvo ponašanje, naša zemlja i naše društvo polako ali sigurno okreću leđa vrijednostima moderne Europe i klize u nacionalizam i neofašizam i postajemo društvo u kojem su sve glasniji različiti pokreti koji pokušavaju smanjiti ili dokinuti odavno izborena ljudska prava i slobode." Napisao je, među ostalim, u priopćenju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon što je skupina riječkih maturanata, poslije dimnih bombi i pokliča "za dom spremni" na Korzu, oštetila spomenik oslobođenja na Delti? Zašto se događaju takve stvari? Jesmo li pogriješili mi kao roditelji, školski sustav ili društvo u cjelini?

"Mladi su, ludi su, zabavljaju se, to im je kraj škole pa nek se vesele", riječi su kojima su na društvenim mrežama i u razgovorima mnogi pokušali relativizirati ili čak opravdati takvo ponašanje . Na stranu to što na dan kad se "mladi poletni ,veseli i buntovni odluče proveseliti po Korzu, obični ljudi bježe s Korza pa ih puštaju da odluduju svoje, uz napomenu da će jedan je dan izdržati, ali slično se događa i kad neka druga skupina mladih i buntovnih Korzom prodefilira u crnim majicama, uz pucnjavu i crni dim , uz ratne i pokliče , "za dom" pa "ubij cigana". Bježimo u susjednu ulicu i pravimo se da se nije dogodilo. Za neupućene , tako su se u utorak ujutro na Korzu zabavljali maturanti Pomorske škole Bakar : "ajmo ajmo ustaše", baklje i dimne bombe, potom, iz njima znanih razloga još i " Juuuu-raj Buk – ša."(?), te na kraju išarali spomenik na Delti  i demolirali dva prigradska autobusa.

Ima li i među našim slušateljima onih koji misle da su se mladi ljudi, eto, "zabavljali," "pa što onda" i da na takve stvari prigovaraju samo "starci", da su djeca jadna te da ionako nemaju ništa od života., da su buntovni i da tu ne vide nikakve probleme.

Kad su se se slična ikonografija i povici pojavili prošle godine na Korzu, također za dan maturanata, bila sam sklona pomisliti da ovi balavi budalaši, ne znaju što izvikuju i da će valjda uskoro doma jer su se ionako ponapili. Par mjeseci nakon toga imala sam verbalni duel s jednim na prvi pogled simpatičnim studentom, praktikantom ,koji je - eto - iz samo njemu znanih razloga, u znak neke svoje ojađenosti nečim, na Facebook odlučio staviti sliku kukastog križa!!! Pitala sam ga što mu je i zašto to radi, a odgovor je bio da su on i njegova studentska grupa mladi ljudi, da su mladi uvijek bili revolucionarni pa su i oni i da zato – kukasti križ! Vrlo glup odgovor nekoga tko je uspio dogurati do treće godine Pravnog fakulteta , kao i kod  ovih koji su došli do mature, a da tijekom školovanja ništa nisu naučili o fašizmu i njegovim  simbolima. Ili su možda naučili pa misle da je to u redu? Otkud im spoznaja ili zaključak da  to jest u redu?!

Problem je u tome, kako su ta djeca uspjela doći do mature i sveučilišta, a da ne nauče što je fašizam, ako se fašističkim simbolima razbacuju pokušavajući tako iskazivati takozvani mladenački bunt? Kakav mladenački bunt i kakva revolucionarnost u simbolima najcrnije reakcije? Zlobnici bi rekli da se buntovnost današnjih studenata pojavljuje eventualno ako zagore krumpirići u menzi ili na najavu poskupljenja studentske prehrane, a  da  su ovi su tek maturanti pa ni ne znaju što ih u životu brine.

U današnjoj vas emisiji želimo pitati kako smo uspjeli odgojiti neke generacije koje svoj mladenačku pobunu vide u izvikivanju fašističkih parola ili pozdrava i  u vandalizmu? Je li riječ o bezidejnom glupiranju i traženju bilo čega što je zabranjeno ili pak o nakaradnom ideološkom mahnitanju golobradih mladaca? Jesu li oni koji ne vide u svakoj crnoj majici ili Thompsovnovoj pjesmi potencijalnog fašistu ipak  možda u krivu ? Trebamo li se bojati mlađarije koja nema pojma o povijesti, a pozivala bi se na njena najmračnija razdoblja kao na  nešto "revolucionarno" odnosu na lošu sadašnjost? Je li u pravu riječki gradonačelnik koji je u priopćenju nakon divljanja maturanata Pomorske škole Bakar rekao da će mnogi njihov čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no da je posljednjih godina  u Hrvatskoj previše takvih "ludosti" i "neznanja" da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti?

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 25.04.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 02.05.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Ki, ča mi?
Četvrtak, 18.04.2019 13:15

Da se mene pita: Imena luda...
Četvrtak, 11.04.2019 13:15

Da se mene pita: Između vandalizma i aktivizma
Četvrtak, 04.04.2019 13:15

Da se mene pita: Počasni doktorati
Četvrtak, 28.03.2019 13:15