Da se mene pita: Defanzivna medicina

Da se mene pita: Defanzivna medicina

(foto: Robert Anić/PIXSELL)

Hrvati su sve stariji i bolesniji pa raste broj zahtjeva za zdravstvenim uslugama! Istovremeno je liječnika sve manje i rade u lošim uvjetima, zdravstveni radnici godišnje ostvaruju milijune prekovremenih sati, a malobrojni liječnici imaju sve manje vremena da bi se svakom pacijentu posvetili u dovoljnoj mjeri. Pacijenti gube vjeru u liječnike i zdravstveni sustav pa informacije traže na internetu i sami si postavljaju dijagnoze! Boje se da će biti zakinuti zbog "štednje" i zato što kod svake iduće kontrole više nema onog specijaliste kod kojeg su bili prošli put - on je otišao u inozemstvo.

Liječnici se žale na pritiske: lošeg i siromašnog zdravstvenog sustava, pacijenata koji sami sebi postavljaju dijagnoze te na porast izravnog fizičkog i psihičkog zlostavljanja na radnom mjestu. Kao odgovor na te pritiske pojavljulje se defanzivna medicina. Sve se češće spominje, a predstavlja postupanje liječnika na način koji ih unaprijed brani od pacijenata! Nerijetko pri liječenju postupaju suprotno svom znanju i uvjerenju, daju recepte za antibiotike jer je pacijentmisle da im trebaju ili ih upućuju na skupe dijagnostičke pretrage kad je pacijent uvjeren da ima neku ozbiljnu bolest, čak i kad ne dijele pacijentovo mišljenje.

Nedavno je u medijima objavljen rezultat ankete provedene nad 1400 liječnika, a ispitani su priznali da svaki drugi od njih to radi rijetko, gotovo trećina često, a samo 12% nikada ne popušta pred pritiskom pacijenata. Nešto više od 8 posto liječnika uvijek ili vrlo često popušta željama pacijenata. Najčešće se defanzivna medicina primjenjuje kad je riječ o djeci, trudnicama, visokoobrazovanim pacijentima, pacijentima koji su došli "preko veze" , te glasnim i agresivnim pacijentima. Među liječnicima koji su priznali da pribjegavanju defenzivnoj medicini, 35% njih to čini zbog straha od moguće tužbe za nesavjesno liječenje, četvrtina ih nije sigurna u stručne medicinske standarde, a nešto više od 17 % kaže da im je tako lakše raditi.

Liječnici se primjerice manje plaše posljedica prekomjernog zračenja pacijenta, prevelikih troškova postupaka ilipretjeranog korištenja antibiotika, nego sukoba s pacijentima ili eventualnim tužbama za nesavjesno liječenje.

Liječnici ne vole kad im pacijenti dolaze pretrpani informacijama s Interneta i teško se privikavaju odnosu s pacijentom u kojem on više bezpogovorno ne šuti. Pacijenti više ne želi da mu liječnik ne govori ništa ili vrlo malo. Ako nema dobre komunikacije, pacijent "kopa po internetu"! A možda to radi kad mu, iz nekog razloga, liječnik ne ulijeva povjerenje?

Liječnika nema dovoljno, nemaju vremena, mnogi inače teško i loše komuniciraju s ljudima, dijagnostičke pretrage se čekaju dugo pa je li onda čudno što pacijenti informacije traže na internetu?

Pacijent mora imati povjerenje u liječnika, da će ga ispravno liječiti, a liječnik mora imati povjerenje u pacijenta, da će savjesno provoditi propisanu terapiju. Je li dr. Google” iskoristio postojeće loše stanje u zdravstvenom sustavu i nedostatak komunikacije, da bi stao između liječnika i pacijenata?

Tražite li od svog liječnika lijek, pretragu ili poštedu i onda kad on ne misli da vam to treba? Ako da, zašto? Pristaje li vaš liječnik na to? Ako pristaje, možda zdravstvenom sustavu generira nepotrebne troškove? Ako popušta pacijentu koji se informirao na internetu, gubi li vlastitu intuiciju i refleks? Postaje li liječnik nesiguran ako pacijent ne šuti? A zašto bi šutio - njegov je život u pitanju? Trebaju li se bojati da im liječnik nešto uskraćuje jer sustav traži od njih da "štede"? Znači li danas štednja zapravo uskraćivanje? O tome ovoga četvrtka razgovaramo u emisiji "Da se mene pita"

 

 


 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.12.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 27.12.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte