Da se mene pita: HEMS

Da se mene pita: HEMS

(foto: ilustracija LDF/HRT RR)

Hrvatska je, uz Sloveniju, jedina država u EU koja nema profesionalnu helikoptersku medicinsku službu koja je 24 sata građanima na usluzi cijele godine. Kako stvari stoje, neće je tako skoro ni imati! Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je izjavio da visoki standardi razvijenih zemalja podrazumijevaju i razvijenu helikoptersku službu. Takve zemlje kupuju posebno izgrađene helikoptere, a za na za njih Hrvatska nema novca. Hrvatska nabavlja borbene zrakoplove!

Ministar tvrdi i to da, bez obzira na sve, pacijenti u Hrvatskoj nisu zakinuti jer je odgovarajuća medicinska helikopterska služba organizirana uporabom helikoptera MUP-a i Hrvatske vojske, pa nitko s otoka ili nepristupačnih planinskih područja ne treba brinuti.

Od početka prošle godine u Hrvatskoj je u trenutku životne ugroženosti više od tisuću pacijenata prevezeno vojnim helikopterima. Najčešće je blia riječ o bolesnicima s otoka ili nepristupačnih planinskih područja. Prilikom svake akcije spašavanja života, a posebno uoči turističke sezone, ponovo se aktualizira tema o tome je li Hrvatskoj potrebna hitna helikopterska služba?

Gotovo 30 posto pacijenata u Hrvatskoj nema jednaku dostupnost hitnog medicinskog zbrinjavanja. Svakome tko živi 8o i više kilometara udaljen od bolnice, nije jednako dostupna kvalitetna hitna medicinska skrb. Ako na tu kilometražu dodamo i ljetne prometne gužve, dobar dio stanovnika manjih mjesta, otoka i planinskih područja ne može biti zbrinut u okvirima onog što se naziva "zlatnim satom" za medicinsku intervenciju.

Dok naš ministar zdravstva tvrdi da su vojni helikopteri opremljeni svime što je potrebno da bi se pomoglo pacijentu, u udruzi HELP smatraju da kod nas postoji tek surogat helikopterske službe te da je zemlja samo djelomično pokrivena helikopterima za medicinsku pomoć. Problemi nastaju kad se nezgoda dogodi na teško dostupnom mjestu, na plaži na otoku ili zabačenom planinskom selu do kojeg vozilu hitne pomoći treba više od sata. Većina europskih zemalja životno ugrožene pacijente do bolnica prevozi malim helikopterima koji mogu sletjeti na bilo koju površinu, na plažu, cestu ili livadu. Riječ je o sustavu hitne medicinske pomoći helikopterima poznatom po kratici HEMS (Helicopter Emergency Medical Service). Za što skorije uvođenje takve službe se u Hrvatskoj već godinama zauzima udruga HELP (Helikopterima liječnici pomažu) u kojoj tvrde da u Hrvatskoj ništa ne treba izmišljati, već samo prilagoditi sustave koji dobro funkcioniraju u drugim zemljama. Najbolji su primjeri Njemačka i Austrija, ima ga i Rumunjska, a susjedna Mađarska nedavno je kupila 7 novih helikoptera za hitnu medicinsku pomoć.

MORH-ovi helikopteri u Hrvatskoj u prosjeku prevezu 512 pacijenata godišnje, što državu stoji oko 10 milijuna eura. Da postoji helikopterska medicinska služba moglo bi se odraditi više od 2800 intervencija, a cijela Hrvatska mogla bi se kvalitetno pokriti s pet helikoptera i isto toliko baza, od kojih bi po jedna bila u Zagrebu i Slavoniji, a tri u primorju.

Vojni helikopteri su veliki i teški, za polijetanje im treba oko pola sata, a i ne mogu svugdje sletjeti. Prava helikopterska medicinska služba omogućava da na poziv, helikopter s liječnikom polijeće u roku od 3 minute. Takav helikopter može sletjeti blizu ugrožene osobe, liječnik je stabilizira i odvozi u ustanovu koja mu može spasiti život za manje od 60 minuta. To je medicinski "zlatni sat", godinama poručuju iz udruge HELP.

Brine li vas nepostojanje prave hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj? Možda ipak mislite da je dobro i ovako kako je sada, da pacijente transportiraju helikopteri MUP-a i vojske? Spadate li među one koji misle da je u ovom trenutku važnije nabaviti borbene zrakoplove nego nešto drugo, među ostalim i uspostaviti hitnu helikoptersku medicinsku pomoć?

 

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 25.04.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 02.05.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Ki, ča mi?
Četvrtak, 18.04.2019 13:15

Da se mene pita: Imena luda...
Četvrtak, 11.04.2019 13:15

Da se mene pita: Između vandalizma i aktivizma
Četvrtak, 04.04.2019 13:15

Da se mene pita: Počasni doktorati
Četvrtak, 28.03.2019 13:15