Da se mene pita: Između vandalizma i aktivizma

Da se mene pita: Između vandalizma i aktivizma

(foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Uhvaćen je počinitelj, koji je nedavno porukama - grafitima išarao spomenik Franje Tuđmana u Zagrebu. Nije prvi put i nije samo u Zagrebu. Slično je bilo i sa spomenikom u Splitu, u Makarskoj...Je li ovdje riječ o vandalizmu ili slanju političkih poruka ? Počinitelji ovih nedjela se kažnjavaju, dok se oni koji oštete vašu fasadu niti traže niti sankcioniraju.

Naime, kada vaše pročelje oštete "mulci" iz susjednog kvarta da bi - onima iz vašeg, opsovali sve po spisku ili iznijeli neku "mudrost" o nogometnoj utakmici ili jednostavno našvrljali nešto posve bezvezno - nikome ništa. Da biste privatnom sudskom tužbom teretili nekoga koga treba najprije uhvatiti na djelu pa još i dokazivati da je to napravio, treba puno truda , angažmana, a i novaca. Rijetki to rade, a još rjeđi uspiju istjerati pravdu.

Ovaj zagrebački počinitelj snimljen je videokamerama, priveden u policiju i snosit će svoj dio odgovornosti za uništavanje gradske imovine. Na podnožju spomenika je ovaj put napisano "Mila u srcu" i "Bandić - lopov". Zagrebački gradonačelnik je nedavno izjavio kako treba odvojiti demokraciju od ulice i anarhije, te da država treba donijeti zakon po kojem će - ako je u pitanju maloljetnik - roditelji, a odrasli ,dakako, sami za sebe platiti štetu. Gradovi i općine nemaju mogućnosti donošenja takvih zakona , podsejtio je Milan Bandić.

Treba li država donijeti zakon samo o objektima koji su javna imovina ili treba obuhvatiti i privatno vlasništvo? Trebaju li se drukčije tretirati poruke što ih šalju neki pojednici, a odnose se na stav o čelnicima gradova i li države i vlade, stanju u društvu, nekim društvenim problemima, od onih koji švrljaju gdje god stignu, od dosade i najčešće besmislice?

Mislite li da se pisači grafita "privode" samo kad napišu nešto što se ne dopada prozvanima i zašto kriminalistička policija istražuje švljotinu protiv - ovaj put- zagrebačkog gradonačelnika , a kad vama odvale pol ograde li išaraju cijelu fasadu onda nikom ništa. Nepoznati počinitelj se ne traži.

Što je s javnim izražavanjem stavova? Svi smo za slobodu izražavanja i u medijma se uglavnom zna što je to. A što je sa slobodom izražavanja običnih građana , kako oni mogu javno reći što misle? Nedavno je američki sud u Michigenu donio presudu u korist građanina koji je policajcu pokazao srednji prst, u a presuda je obrazložena time de je riječ o iskazivanju stava te da je u pitanju sloboda izražavanja. Što bi bilo da vi pokažete srednji prst policajcu koji se ne ponaša u skladu s odrom i značkom koju nosi?

Gdje su granice između vandalizma, slobode izražavanja i političkog aktivizma?

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 04.06.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 11.06.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Novo normalno
Četvrtak, 28.05.2020 13:15

Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?
Četvrtak, 12.03.2020 13:15

Da se mene pita: Rad nedjeljom
Četvrtak, 05.03.2020 13:15