Da se mene pita: Ki, ča mi?

Da se mene pita: Ki, ča mi?

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Ne samo nakon sastanka Inicijative 16+1 u Dubrovniku, koji je dio kineskog infrastrukturnog mega-projekta “Pojas i put”, europski dužnosnici i drugi EU promatrači sve češće upozoravaju na to da bi kineski krediti i ulaganja mogli donijeti i velike probleme. Nakon euforije zbog informacija o tome što će sve Kinezi graditi po Hrvatskoj, jeste li se i vi zapitali, kakve nam to probleme može donijeti?

Ki, ča mi”, gotovo je pedeset godina stara zafrkanicija o tome kako je inekakva delegacija iz naših krajeva sedamdesetih bila došla na Zagrebački velesajam, pa su ih zbog dijalekta prozvali Kinezima. Na pitanje hostese, odakle ste da znamo rasporediti štandove, navodno je netko skomno upitao: Ki, ča mi? Urbana legenda kaže, da ih je tada mudra hostesa poslala na štand prijateljske Narodne Republike Kine.

Ki, ča mi ili oni?, pitaju se neki i ovh dana, nakon sastanaka u Zagrebu, samita u Dubrovniku, te brojnih drugih nakon kojih raste oduševljenje vijestima što će nam sve izgraditi Kinezi . Mislite li da će to biti besplatno?

"Zlobnici" komentiraju da su nam u još u davnoj povijesti uvijek stranci nešto gradili ,primjerice škole i čitaonice Habsburška monarihija, kanalizaciju Austrougarska , kao i ceste , a gradila ih je i Napoleovnoa inženjerija, gradili smo naveliko i sami nakon Drugog svjetskog rata, a kad smo konačno dobili vlastitu državu – počeli smo barbarski razgrađivati. Odnedavno smo shvatili čemu služe EU fondovi,ali tu svaki euro mora biti opravdan. Moćda bi nam bilo llakše poslovato s Kinom koja navodno nema takos strge uvjete. Nema na početku, stroga je naplata dugova.

Ali tako sigurno govore samo zlobnici, koji su ppotiv investicija  i  protiv napretka! Ili su,unatoč trenutnačnoj euforij, u pravu pitajući se jesu nam Kinezi partneri ili nešto drugo. Gdje je zamka?

Kineski premijer Li Keqiang je u Dubrovniku razgovarao s i s našim partnerima ali i s kolegama iz zemalja u kojima je Kina već prisutna kao investitor i kreditor za velike industrijske i infrastrukturne projektievrijedne 12 milijardi eura u pozajmicama i još pola tog iznosa u investicijama. Mogu li ti, ali I neki novi krediti i velika ulaganja donijeti i velike probleme? Komplikacije su povzane s time da zemlje u koje Kinezu trenutno ulažu mogu biti uvučene u mrežu kredita za koje nema realnih izgleda da se ekonomski isplate. To može povećati dužničko opterećenje pa onda i stvoriti značajan kineski ekonomski pa onda neminovno i snažan politički utjecaj. Kina investira širom zapadnog Balkana, postavljajući strateške temelje u borbi za utjecaj na granicama Europske unije, piše Agenceija France Press (AFP) u analizi što ju je prenio briselski portal Euractiv.

 

Kineske su tvrtke krenule u krpanje rupa u gospodarstvia siromašnih zemalja koje žele ući u Europsku uniju kao i širenje utjecaja na novije članice Unije. Posljednjih šest godina Kinezi su značajno ulagali u infrastrukturu zapadnoga Balkan te se spjela postaviti kao značajan konkurent Europskoj uniji. Koja od zemalja će postati portal za njihov prodor u Europu?

Dužnosnik zadužen za nadgedanje procesa proširenja EU, Johannes Hahn, kaže da su zabrinuti za socioekonomske i financijske učinke kineskih investicija. S tim u vezi je naveo primjer Crne Gore, kojoj je javni dug porastao za 70 posto BDP-a nakon što su od Kineza dobili pozajmicu veću od 800 milijuna eura za izgradnju autoputa kroz njihove planinske predjele. S time su se svrstali uz bok Burundiju i Tadžikistanu. Ako Crna Gora ne bude mogla otplaćivati kredit za izgradnju autoputa , Kina će dobitik pravo da preuzme kontrolu nad crnogorskim zemljištem kao jamstvom, pisao je londonski Financial Times. Osim toga je ugovorno da kineske kompanije koje rade na izgradnji autoputa budu oslobođene plaćanja PDV-a i carinskih pristojbi, a za sve su sporove nadležni kineski sudovi.

Postoji li opravdani strah da bi i Hrvatska mogla postati žrtva "dužničke diplomacije" – ako se bude oslanjala na pozajmice od Kine jer će onda kad ne budemo mogli otplaćivati dugove zemlja doći u poziciju da mora ustupati zemljišta ili strateški objkekte da bi te se riješili dugova

Je li najnovija hrvatska zanesenost kineskim ponudama možda uvjetovana time što zapravo balkanskom mentalitetu više odgovara ne transparentno poslovanje? Za razliku od europksih kredita, složene procedure, odgovornost za trošenje novca upravo za projekt a ne na bilo što drugo, možda su govori s Kinezima naoko simpatičniji?Zapdanjački krediti imaju stroge uvjete dobrog upravljanja jer onemogućuju korupciju i sklijevanja javnog novca privatne džepove Kinezi uvjetuju “samo” pimjenu projekata kineskih kompanije koje su uglavnom u vlasništvu države, te zapošljavanja kineskih radnika. To nam je simpatipnije iako nimalo ne pomaže lokalnom gospodarstvu.

Zašto se o tome ne govori dovoljno glasno? Zašto slušamo samo o kineskim ulaganjima, a ne i o hrvatskim zaduživanjima kod kineskih ulagača?

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 24.10.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 31.10.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: NE je uvijek NE!
Četvrtak, 17.10.2019 13:15

Da se mene pita: Protiv Energa?
Četvrtak, 03.10.2019 13:15

Da se mene pita: Antivakseri
Četvrtak, 26.09.2019 13:15

Da se mene pita: Strah ili nešto drugo?
Četvrtak, 19.09.2019 13:15