Da se mene pita: Klima li se klima?

Da se mene pita: Klima li se klima?

(foto: Davor Javorović/PIXSELL)

NASA i američki nacionali meteorološki zavod su nedavno objavili podatke o tome da je ovogodišnji rujan bio najtopliji rujan na svijetu otkako se mjere temperature, odnosno od 1880. godine. Listopad je kod nas obično prvi pravi jesenski mjesec u kojem- ove godine - bilježimo temperature i do 27 Celzijevih stupnjeva! Ove je godine, od siječnja do kraja rujna, bilo drugo po redu najtoplije razdoblje u godini tijekom povijesti. Predviđa se da bi do kraja godine moglo doći do toga da ćemo 2019. zabilježiti među četiri najtoplije godine u povijesti. Ima li razloga za zabrinutost?

Divno je kad je jesen topla i na kontinentu, u priobalju traje bablje ljeto, more nam je još toplo, mnogi se kupaju, no  možda vas nešto ipak brine? Je li riječ o velikoj klimatskoj nepravilnosti, koja bi mogla  doći na naplatu tako što će se u prirodi događati poremećaji, a s tim u vezi i loš utjecaj na zdravlje ljudi, gospodarstvo i druge aspekte života ljudi, odnosno cijelog planeta Zemlje?

Jeste li čitali neke od tekstove koji govore o tome da će, zbog klimatskih promjena, za dvadesetak godina ravnice poput Panonske nizine postati pustinje, a da će područje Mediterana trpjeti užasne nestašice vode? Razmišljate li uopće o klimatskim promjenama, brine li vas to ili smatrate da su to samo neka od katastrofičnih predviđanja što se naizmjence pojavljuju u medijima, malo  kao priče o globalnom zatopljenju pa onda one teorije da je zapravo riječ o zahladnjenju, kako već koje godine?

Čemu služe prosvjedi za spas klime? Jeste li sudjelovali na nekom? Zašto razvijeni svijet i industrijske sile ne uspijevaju smanjiti zagađenje atmosfere ugljičnim dioksidom? Katastrofične prognoze klime predviđaju do da će do 2100. godine svijet biti zagrijaniji za 3 do 4°C više od prosjeka 19. i 20. stoljeća! Do sada je najtoplija bila 2016. godina no znanstvanici kažu da je ovako topla 2019. godina možda još opasnija zato što je ove godine Sunce na svom minimumu solarnog ciklusa, koji se smjenjuju u intervalima od više od 100 godina.

Jeste li čuli da je Hrvatska u krugovima svjetskih osiguravajućih društava koja procjenjuju štete od klimatskih promjena, poznata kao druga na svijetu po razinama klimatskih šteta? Jesu li klimatske promjene nešto što vas zabrinjava ili razmišljate od danas do sutra ili na način da vas nije briga što će biti za 20 i više godina?

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.08.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 27.08.2020. 13:15 - 13:45