Da se mene pita: Mjesto pod suncem

Da se mene pita: Mjesto pod suncem

(foto: Goran Jakus/PIXSELL)

Već smo počeli zagledati prema plažama i razmišljati o "našem mjestu" pod suncem. Je li baš samo naše , s kojim pravom ga svojatamo i kako ga sačuvati samo za sebe? Na tome tragu vijećnici Grada Crikvenice ovoga četrvrtka razmatraju prijedlog odluke o kojoj već danima bruje internetski forumi i mnogi mediji. Riječ je o ukidanju ili ograničavanju dolazaka većeg broja turističkih autobusa koji na kupanje dovoze jednodnevne izletnike iz unutrašnjosti.

Ocijenjeno je da su plaže i prometnice vikendima pretrpane pa bi problem pokušali riješiti ograničenjima i - u slučaju nepoštivanja - kaznama! Nije Crikvenica jedina, bune se i Dalmatinci da im na jedan dan dolaze i kupači iz Bosne i Hercegovine koji ništa ne troše. Nitko ne želi "ove" koji im neće ostaviti hrpu erura. Nisam sigurna da baš žele ni "one" se eurima jer zapravo žele samo eure, ali sad nema natrag, kad su već sve bivše štalice za koze preuređene u apartmane.

Turisti koji dođu, samo na jedan dan, kupaju se, navodno ništa ne troše, već samo ostave svoje smeće, ambalažu hrane koju su donijeli sa sobom - i odu doma. Oni su nepoželjni. S druge strane, još uvijek s neobjašnjivim veseljem dočekujemo kruzere, a pred bogatu klijentelu, koja će se u našim turističkim odredištima možda samo olakšati u toaletu te također odbaciti nešto smeća, pred njih šaljemo načelnike i gradonačelnike da im mašu zastavicama, poput urođenika koji prvi put vidje jedrenjake i bljedolike s drugih kontinenata! Ni turisti s kruzera ništa ne troše, a rade gužvu! Zašto su oni poželjni, a ovi siromašni koji rade gužvu nisu? Ako već govorimo o strahu od gužvi, a ne o lučkim ili sličnim pristojbama?  Zašto je nošenje sarme iz Hrvatske na strana skijališta navodno tradicija, a  nošenje piva iz Češke ili voća iz Bosne  na odmor u Hrvatsku - turistička sramota?

Jesu li mnogi u Hrvatskoj, koji se smatraju turističkiradnicima i iznajmljivačima, zapravo svojevrsni turistički rasisti koji razvrstavaju takozvane kvalitetne i nekvalitetne goste. Redovito slušamo priče o tome da su poželjni Talijani i Nijemci dok su Slovaci, Poljaci, Rumunji i ostali s istoka - manje poželjni gosti. Još uvijek ima i onih koji kažu kako, bez obzira na zapadnu klijentelu, nema gosta do rastrošnog Balkanca koji hoće da mu je godišnji nešto za pamćenje pa će, ako treba, spiskati i zadnji euro samo da se dobro provede. Priča se proširila, pa ne želimo zaradu samo u hotelima i apartmanima, smetaju nam siromašni ili samo - manje bogati gosti po plažama jer će "nam" napraviti gužvu, a nitko na njima neće zaraditi. Mora li se baš na svemu zarađivati? Što se to dogodilo u glavama naših ljudi? Otkud taj krik i bijes da će sirotinja na plažama zauzeti mjesto bogatima ili nama koji smo nekim slučajem rođeni na moru? Mislite li da je škrapa, mulić ili komadić plaže na koju odlazite cijeli život - baš samo vaš? Zbog čega? Zašto se ljutite kad neka takva tobože-vaša ode u koncesiju? Ljuti li vas, i ako da zašto, kad netko iz drugog mjesta dođe i na jedan dan zauzme neki komadić obale koji ste baš sebi namijenili? Bi li po turističkim mjestima stvarno trebalo ograničiti dolazak jednodnevnih izletnika na plaže?

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 24.01.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 31.01.2019. 13:15 - 13:45