Da se mene pita: NE je uvijek NE!

Da se mene pita: NE je uvijek NE!

(ilustracija: Bigstock free photo)

“Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog ‘NE’ i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo k nama na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog ‘hoćeš-neću’, odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom ‘NE’, on ne bi bio muškarac”, izjavio je ugledni psihijatar Vladimir Gruden, koji doduše ipak u „ zadarskom slučaju“ vidi patološko ponašanje sedmorice mladića, no pita se:„ Koliko je žrtvi to sve bilo zanimljivo?“. Jeste li zgroženi ovom izjavom?

Nažalost smo se već susretali sa sramotnim odlukama sudaca, suludim propovijedima o nemogućnosti začeća ako silovana nije uživala, stigmatizacijom žrtve i vječitim primitivnim propitivanjima o njenom dijelu odgovornosti, o tome kako je bila obučena i je li izazivala? čak i u ovako unazađenom društvu, kakvo je naše postalo u proteklih dvadesetak godina, teško se suočiti s činjenicom da su generacije liječnika psihijatara odgajane i obrazovane po udžbeniku u kojem piše da u slučajevima silovanja "nerijetko ni uloga žrtve nije neutralna te da se kod žrtava često može opaziti izvjestan prešutni pristanak”!

Prošle je godine u Hrvatskoj prijavljeno 56 silovanja, a tijekom prvih osam mjeseci ove godine, prijavljeno je čak 41 silovanje. U puno slučajeva, taj se čin i ne prijavljuje zato što društvo uporno žrtvama poručuje da im ne vjeruje ili da su barem djelomično same krive za to što im se dogodilo. Aktivisti za ljudska prava smatraju da je ogavni slučaj iz Zadra dobar povod da se progovori o tome koliko loše sustav štiti žrtvu.

Zašto su i dalje vječita potpitanja nekih ljudi, koji pod nebuloznim opravdanjem o sagledavanju obje strane,  uvijek sumnjaju u to je li „Ona" možda  nešto učinila da bi napadača potaknula na silovanje?Zašto bi itko na sebe želio privući nasilno ponašanje?! Da sam muškarac bilo bi me sram i pomisliti na to da se me zbog spola tretiraju kao životinju koja ne može kontrolirati svoj seksualni nagon. Da živimo u normalnoj zemlji, žena bi ulicom mogla hodati polugola, a da prolaznici razumiju kako to nikome nije poziv da je ščepaju i bace se na nju! Kako to naše društvo odgaja muškarce? Kakvo je to društvo koje dopušta osobama u habitu da propovijedaju o tome da žena koja nije željela biti silovana, ne može  zatrudniti? Što kažete na ovu teoriju o razlikama američkog i balkanskog hoću - neću  modela? Jeste li sinove, od najranije dobi  naučili da NE, uvijek znači NE!?

Prije nego čujemo vaše komentare, podsjećamo da se u nekoliko hrvatskih gradova ove subote održava prosvjed jer su građani revoltiran sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru, koji je na slobodu pustio petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice u trajanju od preko godinu dana. Okupljanjem se želi iskazati solidarnost žrtvi seksualnog nasilja, dati joj potporu i poručiti joj da nije sama. Također se želi poslati poruka nadležnim institucijama i pojedincima, koji umjesto da se orijentiraju na prava i dobrobit žrtve - štite zlostavljače.To nije pravda, to je zločin. Mirno okupljanje će se u Rijeci održati u subotu, 19.10. u 11 sati na Kontu. Hoćete li doći?

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.08.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 27.08.2020. 13:15 - 13:45