Da se mene pita: Neki novi klinci

Da se mene pita: Neki novi klinci

(foto:Goran Stanzl/PIXSELL)

Koliko su stres, nedostatak volje, vremena i strpljenja ili egzistencijalni problemi i nepoznavanje osnovnih pedagoških postulata doveli do promjene u suvremenom odgoju djece? Pedagozi upozoravaju da je kućni odgoj skrenuo na stranputicu. Što vi mislite? O tome Dobra djeca se ne rađaju. Dobri roditelji odgajaju dobru djecu koja će postati dobri ljudi. Što to znači biti dobar roditelj? Kako odgojiti dijete da ne posustane čim prvi put naiđe na “odbijenicu” ili prepreku? Činimo li medvjeđu uslugu vlastitoj djeci štiteći ih od realnog života?

Je li djeci važniji odnos s roditeljima od količine igračaka,garderobe ili skupih slobodnih aktivnosti? Poznajete li neko dijete kome nemate što kupiti za rođendan jer već sve ima i više mu ništa nije zanimljivo?Djeca odrastaju misleći da su centar svijeta i kad shvate da nisu, postaju nesretna što ponekad dovodi do radikalnih poteza i reakcija. Kako reagirate na dječji plač? Kada dijete treba dobiti mobitel? Znaju li se klinci igrati bez igračaka? Treba li ih pustiti da plaču?

Dječja igrališta se ograđuju, na njih ne smiju psi, naprave za igranje okružene su gumom da se ne bi slučajno netko ozlijedio. Vanjski svijet je opasan, tamo se može razbiti glava, dobiti čvrga ili izgrebati koljena. Svijet je opasan, pa ako djetetu na strukturiraju vrijeme tako da ga razvoze po raznim aktivnostima i ranom učenju stranih jezika – djeca bježe u svijet interneta, aplikacija, igrica i crtića...Kamo to vodi?

U skandinavskim zemljama se prepuštanje djeci da samostalno gledaju televiziju ili se služe mobitelom i kompjuterom smatra zanemarivanjem djeteta. Djeca trebaju biti voljena i moraju imati pažnju svojih roditelja. Potrebni su im : igra, istraživanje i društveni odnosi, a odgovornost odraslih je da to sve bude izbalansirano kako treba.

Kad krenu u školu, djeca shvate da u razredu ima još dvadesetak princeza i prinčeva. A onda roditelji,i milom ili silom, nastoje da baš svi budu odlikaši. Učitelji će popustiti jer je uzaludno pružati otpor napornim roditeljima te ucjenjivim i podatnim ravnateljima. Trebaju li djeca ostvarivati naše nerealizirane ambicije? Stvaramo li preveliki pritisak želeći da budu uspješniji od nas? Nije lako biti roditelj! Tko vam je, ako je, u tom poslu pomogao da ne napravite previše pogrešaka? Imate li hrabrosti priznati gdje ste pogriješili?

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 23.01.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 30.01.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: CRO kartica
Četvrtak, 16.01.2020 13:15

Da se mene pita: Ograda na rivi ili u glavi?
Četvrtak, 09.01.2020 13:15

Da se mene pita: Blagdani
Četvrtak, 02.01.2020 13:15

Da se mene pita: U svom ... kvartu
Četvrtak, 26.12.2019 13:15