Da se mene pita: Pat pozicija

Da se mene pita: Pat pozicija

(foto: Duško Jarmaz/PIXSELL)

Gotovo da nema emisije ni medija u kojem se neije raspravljalo o štrajku prosvjetara. Javnost je podijeljena : na one koji ga podržavaju i na one koji ga ne podržavaju, najčešće vlastitog komoditeta. O tome štrajku je na njegovom početku bilo riječi i u ovoj emisiji, no okolnosti su se promijenile. Zapravo prvi put u Hrvatskoj imamo opći štrajk cijele jedne profesije! Potporu su izrazili liječnici, šuška se o nezadovoljstvu i u redovima policije . Sve su to javni radnici poput onih u državnim i lokalnim administracijama. Treba li se Vlada bojati širenja ovoga štrajka? Kako riješiti pat poziciju između Vlade i učitelja? Trebaju li, zato što roditelji nemaju kamo s djecom, jer će im se skratiti ferije radi nadoknađivanja izgubljenih sati ili kasniti maturu, popustiti učitelji ili Vlada

Prije nego što čujemo vaša razmišljanja, evo  malo matematike. Učitelji traže koeficijent  1,4, sada imaju 1,28 do 1,32. Vlada im  ne želi povećati koeficijente iako su niži  nego kod ostalih vissokoobrazovanih službenika nego žele svima, a to znači i sebi, povećati plaću za 6,12%. Kad bi se tako povećale plaće onda bi ministrima plaća porasla za više od tisuću kuna, a učiteljima za tristotinjak kuna. Povećanjem plaća javnim službenicima za 6,12 posto, plaće bi porasle i  činovnicima u Vladi, Saboru, općinama i  gradovima, agencijama, državnim  upravama ,a  svi bi oni dobili veće povećanje plaće nego prosvjetari! Učitelji i dalje štrajkaju zato što ne žele da činovnici koji već imaju velike plaće, dobiju povećanje za 6, 12% - na račun njihovog štrajka.

No, onaj ciklički štrajk  je donekle bio podnošljiv za roditelje i djecu, ali frontalni bi mogao stvoriti goleme probleme. Ciklički  štrajk, koji se naizmjenično odvijao po županijama, omogućio je da gubici u nastavi ne budu preveliki. Odluka o frontalnom štrajku zaoštrila je odnos s Vladom . Ministrica Divjak se isključila iz spora  tvrdeći da je ovo igra moći između sindikata i premijera u čemu ne želi sudjelovati. Rekla je i to, da su produljenje nastave i odgoda mature sve izgledniji.

Učenici d su do sada već izgubili po tjedan dana škole, a štrajk traje 27 dana. Ako potraje frontalni štrajk, svakodnevno će gubiti još po jedan dan. Što će dovesti do skraćenja ljetnih praznika, a moglo bi doći i do odgode državne mature. Na stranu, „brundanje“ roditelja koji se žale da nemaju kamo s djecom dok učitelji štrajkaju.

S jedne strane, mnogi očekuju da će učitelji ustrajati,ali to uvelike ovisi o tome kako će se prema svemu postaviti roditelji. Osnovana je Fejsbuk grupa “ Podrška  roditelja nastavnicima u štrajku“, ima više od 50 tisuća članova, a  jedna od poruka potpore glasi : „Bravo, sad je prilika da i trgovci napokon  traže svoje i dobiju  minimalno 5.000kn plaće, a ne crkavicu od 3.000kn.“

Ka kako će se stvari razvijati dalje ne znamo. Ako učitelji ostvare zahtjeve, ishod će za sve biti pozitivan, osim za one koji misle da je obrazovanje trošak. Nastavnici će biti zadovoljniji, time će profitirati djeca, koja će usput naučiti, da se treba boriti za svoja prava. No ako štrajk potraje predugo, cijela  bi generacija mogla biti zakinuta za prava na normalno školovanje.

Problem je u tome kako ćemo gledati ne to tko bi za to bio kriv. Vlada ili oni koji se bore za svoja prava? Može li se dogoditi da 370.000 školske djece izgubi cijelu školsku godinu, bez obzira na to tko je u pravu, a tko nije?Treba li konačno Vlada odustati od ideje da linearno svima u javnom sektoru poveća plaće? Znate li tko sve uopće čini „javni sektor“?

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 16.07.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 23.07.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Pravo glasa za oboljele
Četvrtak, 02.07.2020 13:15

Da se mene pita: Jesmo li ostali odgovorni?
Četvrtak, 25.06.2020 13:15

Da se mene pita: Prevaranti
Četvrtak, 18.06.2020 13:15

Da se mene pita: Zastupnici u Saboru
Četvrtak, 11.06.2020 13:15