Da se mene pita: Političari se zabrinuli za naše zdravlje

Da se mene pita: Političari se zabrinuli za naše zdravlje

ILUSTRACIJA :(Duško Jarmaz/Pixsell)

U odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je među prvima u Europi po broju pušača ( naročito mladih), ljudi s viškom kilograma kao i onih koji konzumiraju alkoholna pića. To je motiv je radi kojeg je su u saborsku proceduru poslana tri zakona odnosno njihove izmjene.

Najviše prijepora izaziva onaj dio koji se odnosi na potpunu zabranu pušenja običnih i e-cigareta na svim javnim naseljenim mjestima te na ulicama i trgovima. U prijedlozima jenaveden još niz preventivnih mjera koje bi , ako se predloženo usvoji, mogle utjecati na svakodnevni život, a onda valjda i na zdravlje nacije. Osim toga predlaže se i zabrana GM hrane u školama, obvezuju gradove i općine da promiču međugeneracijsku solidarnost, da djecu uključuju u volontiranje, da školske kuhinje imaju voće i povrće isključivo iz ekološkog uzgoja i drugo. Je li riječ o zakonskom udaru na nezdrave životne navike navike i stil života ili nečem drugom?Predložen je i članak u zakona prema kojem bi se posebnim upozorenjima označavala hrana s visokim udjelom soli, šećera ili transmasnih kiselina.

Jedna je to od mjera iz predloženog Zakona o zdravstvenoj prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti koji je do kraja siječnja u proceduri javnog savjetovanja kao i izmjene dvaju drugih zakona.

Vidite li korist od usvajanja ovako predloženih izmjena zakona ije li to model za stvaranje zdravih (ili bar zdravijih) životnih navika? Što od svega spomenutog ocjenjujete najkorisnijim: zabranu pušenja na javnim mjestima, skrivanje alkohola u prodavaonicama kao što je do sada bila obveza za cigarete, označavanje štetne hrane, regulacija kvalitete hrane u školama, promicanje zdravog života, izbjegavanje pretjeranog zračenja u medicinskoj dijagnostici i sl.

Je li licemjerno što je u tom kontekstu i dalje dopušteno reklamiranje piva i vina, pa se pivo u reklamama uglavnom vezuje uz sportske događaje, a vino tretira ko da nije alkohol? Zašto?

Ovoga četvrtka vas pitamo što mislite o iznenadnoj brzi političara za zdravlje svojih građana i je li ovakva zakonska regulacija dobar model njihove brige za naše zravlje ?

 

 

 

 

 


 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 11.06.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 18.06.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Rad na daljinu
Četvrtak, 04.06.2020 13:15

Da se mene pita: Novo normalno
Četvrtak, 28.05.2020 13:15

Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?
Četvrtak, 12.03.2020 13:15