Da se mene pita: Pomorsko dobro

Da se mene pita: Pomorsko dobro

(foto: LeaDF/RR)

U vrijeme pomame za smišljanje slogana koji bi najbolje opisivao Hrvatsku, naši su duhoviti ljudi bili smislili i onaj "Hrvatska – gdje je more bistrije od ljudi". U svakoj šali – pola istine, stara je narodna. Kako su more i njemu pripadajuće obale, uz šume i vode valjda posljednja prirodna bogatstva za koja nisu rasprodana ili pokradena , je li opravdan strah da bi nam i to mogli oteti?

Često govorimo o tome kako su posljednjih desetljeća hrvatski političari raznih boja i predznaka građanima Hrvatske oteli ili uništili mnogobrojna zajednička bogatstva. Nezakonita privatizacija, ratno profiterstvo i kriminal u samom vrhu države, nisubaš puno toga ostavili nekim novim otimačima u skupim odijelima. Možda su nam vode , šume ili more i otoci za sad preživjeli otimačinu jer ih je teže strpati u privatne džepove? Ima li stvarno razloga da građani strahuju od nekog novog ozakonjenog modela koji bi omogućio da se zapravo za sitan novac rasprodaju preostala prirodna bogatstva?

Što pomislite kad čujete izraze: strateški partneri, ulagači zainteresirani za izgradnju hotela, koncesionari i koncesije ili koncesijska odobrenjate druge moderne riječi koje su uvijek nekako povezane uz more, obalu, otoke i druga atraktivna područja? Je li opravdan strah da će nam onemogućiti ili u najboljem slušaju otežati pristup plažama, mulićima, pristaništima i vezovima?

Trećina površine naše zemlje jest pomorsko dobro koje mora biti nacionalni interes. Pomorsko dobro odnosno cijela obalna crta s pripadajućim podmorjem i kopnenim pojasom, sa svim objektima koji se nalaze u tom pojasu možda je ipak i najveće hrvatsko bogatstvo i potencijal. No toliki potencijal u neodgovornim rukama može dovesti do: fizičkog uništavanja obale, neodgovarajućeg nasipavanja i betoniranja, izgradnje neprimjerenih objekata, divljih pristaništa ili privezišta. Čini se da se građani za sada manje boje takvih građevinskih zahvata na pomorskom dobru koliko se boje koncesija i koncesionara. Je li opravdan strah od korupcije i toga tko će dobiti ili je dobio koncesiju, hoće li je koncesionar moćineometano krišiti prisvajajući i privatizirajući plaže ili će svoju koncesiju dati podkoncesionarima koji će svaki za sebe nekontrolirano naplaćivati harač.? Pri tom građani i ne znaju plaćaju li ti koncesionari redovito sve prema ugovoru, ili eksploatirajuli puno veću površinu od one definirane ugovorom , drži li netko godinama ilegalno kamp ili mu je ipak neki moćnik, mimo zakona to odobrio?

Opasna ambicija da baš se pretvorimo u hit destinacije za bogate turiste dovodi do toga da hotelska naselja i risorti često posve onemogućuju pristup moru onima koji nisu njihovi gosti. Time izravno utječu i na male iznajmljivače čiji turisti onda nemaju kamo na kupanje, a da o domaćim ljudima koji bi se također malo bućnuli, da i ne govorimo. Koliko uopće znate o tome što sve trenutno predstavlja zloporabu pomorskog dobra i gdje ste se s njom sreli?

Što bi trebalo učiniti kako bi se u Hrvatskoj stekli uvjeti za valjano upravljanje pomorskim dobrom i koje su tome najveće prepreke? je li naša pamet zaslužna za to što hrvatska obala još nije posve devastirana i prenatrpana ili se stanje uklapa u onu o morem bistrijem od ljudi, pa nas je samo nerazvijenost zapravo sačuvala od pošasti?

Kako se pravnim putem učinkovito zaštititi od devastacijske navale na pomorsko dobro i podići svijesti domaćeg stanovništva da se održivi razvoj mora dogoditi bez masovne izgradnje? Kako zaustaviti parcijalnim interesima pokretanje investicija u prostoru priobalja. Plan je da se u iduće tri godine odrede granice pomorskog dobra, da se ono upiše u zemljišne knjige, da se legaliziraju objekti pomorske infrastrukture te da uklone kuće za odmor! U ministarstvu i ne znaju koliko je takvih objekata ? Što će se i kome rušiti, a što legalizirati? K ako vam to sve skupa zvuči?

 

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 21.03.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 28.03.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: OSTAVKA
Četvrtak, 14.03.2019 13:15

Da se mene pita: Intelektualni konformizam
Četvrtak, 07.03.2019 13:15

Da se mene pita: Treba li nam druženje?
Četvrtak, 28.02.2019 13:15

Da se mene pita: Turbo karneval?
Četvrtak, 21.02.2019 13:15