Da se mene pita: Porijeklo imovine

Da se mene pita: Porijeklo imovine

ilustracija

Svakodnevno se čudimo izjavama i postupcima pojedinaca iz javnoga života, raznim dužnosnicima i čelnicima, naročito onima iz svijeta politike. Čudimo se njihovim neodgovornim postupcima bez posljedica po njih same, čudimo se ponašanju njihove djece, nekažnjenom divljanju "zlatne mladeži " u preskupim automobilima , čudimo se neodgovarajućim kaznama za počinjene zločine. Je li se besmisleno tome čuditi u zemlji u kojoj je poželjno biti sposoban i imućan, a sposobnošću se najčešće proglašava nemoralno stjecanje imetka ili pozicije? "Kad će ako neće sad" ili "i ja bih na njihovom mjestu"! Koliko često čujete takve izjave?

Treba li se više ičem čuditi u zemlji u kojoj ste imovinu mogli steći krađom od drugoga ili od zajedničke imovine? Ako takva krađa nije zakonom sankcionirana otkud nam pravo frktati nosom kako se netko domogao tolikog bogatstva. I kakva je razlika između imetka stečenog vlastitim radom od one nepošteno stečene?Vjerojatno u veličini. Namjerno ne koristim izraz imovina "stečena na nezakonit način" jer i država može, a kod nas i jest ozakonila proceduru po kojoj su za vrijeme dok su jedni krvarili po bojištima braneći zemlju, drugi dobivali menadžerske kredite bez kamata i pokrića te pravo i mogućnost da kupuju društvenu imovinu u bescjenje. Sve je bilo po zakonu! Kad čujem da je sve bolo po zakonu i da je poštovana procedura, ne mogu a da se ne sjetim da su i konc-logori u ono mračno doba tada bili – po zakonu.!

U travnju 1990. Sabor tadašnje SR Hrvatske donio je Zakon o prestanku važenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Tko će ga znati zašto?U svibnju 1990. HDZ je pobijedio na demokratskim izborima i otad taj zakon nikada više ni u kojem obliku ni varijanti nije donesen. Pri tom ne zaboravljamo ni promjene vlasti ni stranke ni Vlade koje su se tijekom godina izmjenjivale.

I tako već godinama narod poluglasno govori ( a karavane prolaze!) da je ukidanjem toga zakona i donošenjem onoga o privatizaciji omogućena krađa javne imovine i njen legalan prijelaz u ruke onih koji su tom javnom imovinom upravljali. Bez obzira na to je li riječ o moćnim članova tadašnje KP i njihovim drugovima ili onim drugima iz redova demokratski izabrane većine i njihovih zaslužnika. Jesu li se možda o tome dogovorili? Zakon o privatizaciji legalizirao je ono što u civiliziranom svijetu jest nelegalno. Prema tome, "džaba bilo" pozivati se na mitteleuropku kulturu i odmicati od Balkana kad nam je mentalitet ostao barbarski.

Dvadesetiosam godina kasnije, skupina zastupnika u Saboru predložila je Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine, a Vlada RH je taj prijedlog odbila. Opravdanje se sastojalo u tome što postoje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nitko ne spominje da povjerenstva rade tek po prijavi, a mi Hrvati smo svjetski prvaci po tome da sami nešto prijavimo: paaaa.. već će to netko drugi! Ono što dužnosnici objave u imovinskim karticama uzima se zdravo za gotovo, ne pita ih se otkud im, jer, eto, štitimo privatno vlasništvo i osobne podatke. Zajednica koja ne utvrđuje porijeklo imovine svojih članova teško može ustanoviti je i ta imovina zakonito ili protuzakonito stečena. I tako je svatko nedužan dok mu se ne dokaže krivnja. 

U saborsku proceduru nedavno je upućen Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine, koji je HSS doradio u suradnji sa bivšim Laburistima, Vukšićem i Vuljanićem. Prije njih suzakon pokušavali progurati Laburisti i Živi zid. Je li se nešto promijenilo pa postoji mogućnost da bi konačno jedna Vlada mogla oprati ruke od posljedica privatizacijske i pljačke drugih oblika? Je li počinjeno zlo uopće moguće popraviti ili barem ublažiti posljedice?

 

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 23.05.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 30.05.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Neki novi klinci
Četvrtak, 16.05.2019 13:15

Da se mene pita: (ZL)Operateri
Četvrtak, 09.05.2019 13:15

Da se mene pita: Lažnjaci
Četvrtak, 02.05.2019 13:15

Da se mene pita: Vaš kandidat
Četvrtak, 25.04.2019 13:15