Da se mene pita: Rad na daljinu

Da se mene pita: Rad na daljinu

(foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Hoće li razdoblje korone postati pokretač nekog novog trenda u kome će sve više ljudi raditi od kuće odnosno „na daljinu“? Rezultati ankete provedene na više od 3 tisuće ispitanika u više od 25 zemalja, pokazali su da bi 82% zaposlenika željelo raditi na daljinu jedan ili više dana u tjednu i nakon korona krize. Čak 71% zaposlenika koji prije izbijanja pandemije nisu radili od kuće izrazilo je želju da u budućnosti na daljinu radi barem jedan dan u tjednu , a 53% zaposlenika vjeruje da se njihova produktivnost u vrijeme rada od kuće nije promijenila, dok 24% ispitanika smatra da im se učinkovitost povećala.kakva su vaša iskustva?

Unatoč fizičkoj udaljenosti, 76% ispitanika osjećalo se i dalje povezano sa svojim timom tijekom rada na daljinu, a  58%  ispitanika misli da  bolje surađuju u uredu nego na daljinu.

Kao što smo u vrijeme pandemije naučili da se puno toga može riješiti online, da ne moramo nositi kojekakve potvrde  na lupanje pečata na razne šaltere, tako su vjerojatno i poslodavci uvidjeli da se dobar dio posla može napraviti od kuće. Hoće li  to budućnosti značiti da će se možda ići na optimiziranje, odnosno reduciranje veličine poslovnih prostora?

Imate li iskustvo rada od kuće? Koje su njegove prednosti a koji su nedostaci? Kako vas tretiraju ukućani dok radite od kuće? Zašto oni koji nikada nisu  radili od kuće misle da se za vrijeme rada od kuće ništa ne radi ili da se zabušava. Je li važno nešto poput cvikanja kartele ili potpisivanja u bilježnice kako bi netko mogao zbrajati  vaše minute fizičke prisutnosti na nečem što se zove radno mjesto  u firmi ili je važnija količina i kvaliteta posla koji ste obavili, bez obzira na to gdje ste u tom trenutku bili?

Rad od kuće kao nešto redovito – mnogi smatraju nepoželjnim jer ga ostali ukućani ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Kad imate posla i morate raditi, onda nemate vremena za kuhanje ručka i bavljenje, ni zdravim ni bolesnim, članovima obitelji. No sve je to u vašem vidokrugu i na pameti kao obaveza koju biste  možda trebali ispuniti, ali ne stižete jer  imate rokove i posao za firmu od koje dobivate plaću! Dvostruki stres.

Poslodavcu se smanjuju troškovi, ali vama rastu  jer trošite svoj telefon i ostale vlastite resurse, a radi toga nemate veću plaću, pa za tvrtku jest ušteda, ali vama osobno nije. Mnogi kao najveću prednost rada od kuće vide onih fleksibilnih pola sata pauze kada iz vlastite kuhinje mogu pojesti kvalitetan obrok nego izvan kuće i nitko vam  ne broji je li trajalo 25 ili 35 minuta, kao ni to koliko vam je vremena trebalo za obaviti neki posao pa i to što ne viđaju šefa.

 Biste li svaki dan voljeli raditi od kuće odnosno na daljinu, bez obzira na to gdje se nalazili ili vam je važna fizička prisutnost u firmi i susret s kolegama?Ili biste se odlučili za kombinaciju jednog i drugog, da možete.

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

Da se mene pita: Rad na daljinu

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 16.07.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 23.07.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Pravo glasa za oboljele
Četvrtak, 02.07.2020 13:15

Da se mene pita: Jesmo li ostali odgovorni?
Četvrtak, 25.06.2020 13:15

Da se mene pita: Prevaranti
Četvrtak, 18.06.2020 13:15

Da se mene pita: Zastupnici u Saboru
Četvrtak, 11.06.2020 13:15