Da se mene pita: Rad nedjeljom

Da se mene pita: Rad nedjeljom

(ilustracija)

Je li tema o zabrani rada nedjeljom u svakoj izbornoj godini, novi - stari „as“ iz rukava kojima pojedinci i stranke pokušavaju privući naklonost birača? Zašto se raspravlja o zabrani rada nedjeljom, a ne i o petodnevnom radnom tjednu? Je li važnije da radnik ima dva uzastopna neradna dana u tjednu nego li da to bude baš nedjelja? Crkva, sindikati, a sada i Vlada ponovo govore o zabrani rada nedjeljom, a pri tom se ta zabrana odnosi uglavnom na trgovine? Je li riječ o licemjerju?

Ako zagovaratelje zabrane rada nedjeljom upitate: zašto bi zatvorene bile samo trgovine, odgovaraju vam da neke službe moraju raditi kako bi život funkcionirao. Zašto onda nedjeljom idete u kino Ili u restorane ili zašto gledate televiziju? Jesu li blagajnice u kinima, konobari, novinari, radio, televizija, prodavači u kioscima ili na kolodvorima, vozači, kondukteri ili  taksisti nekakve i hitne i obavezne službe bez kojih se ne može? Znamo da su hitne ili ako hoćete -žurne službe- policija, vatrogasci i hitna medicina. Svi ostali nisu! Koja je to onda  suštinska razlika u ovim zanimanjima da bi jedni trebali, a drugi ne bi trebali raditi nedjeljom?

Nije li osnovni problem u tome da rad nedjeljom mora biti posebno plaćen, a da radnik mora imati jedan dan u tjednu slobodan? Rad ili nerad nedjeljom postao je svjetonazorsko  i politikantsko pitanje! Možda se zatvorenim prodavaonicama samo želi stvoriti privid nedjelje rezervirane za obitelj i vjerske obrede? Zar vozači, biljeteri ili konobari nemaju obitelj i nekakve takve potrebe? Treba li država ograničavati rad onima koji želeraditi? Ako postoji briga za radnike zašto se striktno ne provodi zakon? Ako ste dovoljno stari, možda se sjećate da u doba socijalizma prodavaonice nisu radile nedjeljom? Kako onda tumačite to što se današnji liberalni kapitalisti i konzervativci zalažu da ponovo bude tako kao u doba socijalizma? Ali - samo kad je riječ o radu prodavaonica.

Svakih nekoliko godina se u Hrvatskoj ponovo jave  glasnije inicijative za zabranu rada nedjeljom, pa onda ova ili ona Vlada krene ozbiljno ili tobože donositi zakon o zabrani rada nedjeljom. Tako je i ove izborne godine Vlada odlučila zabraniti ili ograničiti rad nedjeljom, pa je trenutno riječ o trinaest radnih nedjelja, a preostalih 39 bi navodno  bile neradne.

Možda se ne bi trebalo čuditi što se za zabranu rada nedjeljom zalaže Crkva, ali zašto to čine  i sindikati? Možda zato što se ne znaju ili ne žele izboriti za petodnevni radni tjedan, za plaćene prekovremene ili za plaćen rad nedjeljom i blagdanom, pa onda idu linijom manjeg otpora i podržavaju zabranu rada? Za koju ste vi opciju i zašto?

 

 

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 21.01.2021. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 28.01.2021. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Emocionalni stres
Četvrtak, 17.12.2020 13:15

Da se mene pita: Protiv govora mržnje
Četvrtak, 19.11.2020 13:15

Da se mene pita: Stožer i okupljanja
Četvrtak, 12.11.2020 13:15

Da se mene pita: Jeste li zabrinuti?
Četvrtak, 05.11.2020 13:15