Da se mene pita: Rasterećenje

Da se mene pita: Rasterećenje

(foto: ilustracija)

Novim krugom porezne reforme bit će rasterećen rad mladih. Oni u dobi do 25 godina bili bi potpuno oslobođeni poreza na dohodak, a za one u dobi od 26 do 30 godina predlaže se smanjenje za 50 posto. Hoće li to rezultirati diskriminacijom među zaposlenicima , a posebno u odnosu prema starijim radnicima? Je li to jedna od demografskih mjera koje će spriječiti odlazak mladih iz zemlje? Mnogi kažu da zapravo odlaze zaraditi europsku mirovinu!

Neki poslodavci trljaju ruke jer  mlađim zaposlenicima ionako daju relativno male plaće uz obrazloženje  da još nemaju dovoljno iskustva, ali se pri tom na kojekakve načine pokušavaju riješiti onih starijih. Neki  poslodavci  kažu da bi im novo porezno rasterećenje bio poticaj da tim mladima dignu plaće. Pri tom ostaje prijepor, kako mladog i neiskusnog platiti jednako kao onog koji vam radi već 20 godina za istu takvu plaću. Ostaje i pitanje što će se dogoditi kada ti, sada mladi, pređu dobnu granicu koja im je sada uvjet za rasterećenje,hoće li im onda pasti plaće?           

Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici, već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca  se zalažu za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito, što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Također ne vjeruju da će ta mjera zadržati mlade u Hrvatskoj jer mladi uglavnom odlaze zbog dugoročne perspektive.

Iz Hrvatske obrtničke komore su prokomentirali  da to neće ništa promijeniti  te da ostaje nejasno kako će to pravo realizirati oni mladi koji obrt otvore odmah nakon završetka strukovne škole.  Čak su izrazili bojazan da strahuju da bi nove  mjere mogle  na poduzetništvo mogle utjecati  diskriminatorno te da bi oni željeli  smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto,  jer bio to  značilo veću plaću za više od milijun građana Hrvatske.

Poslodavcima će se isplatiti zapošljavati mlade koji imaju do 25  ili do 30 godina. Što će s njima kasnije? Hoće li to povećati broj ugovora o radu na određeno vrijeme, pa će ih kad ovi mladi  pređu tridesetu , zamijeniti mlađima?

Znamo što se događa ljudima koji su prešli 45 ili 50 godina pa ostanu bez posla. Starosna je diskriminacija postala najčešći oblik diskriminacije na tržištu rada. Trenutačno je u Hrvatskoj zaposleno više od 65 tisuća starijih od 60 godina, a 375 tisuća radnika je u dobi između 40 i 50. Svi koji su rođeni nakon 1962. bi trebali raditi do 67. godine.? Tko će ih željeti? Uz novi krug porezne reforme – čak ni njihovi trenutni poslodavci, a kamo li neki novi u slučaju otkaza?

Hoće li se pozitivna diskriminacija mladih osoba  provesti  na račun starijih zaposlenika? Ima li to logike u zemlji u kojoj oni stariji strahuju od odlaska u mirovinu od koje neće moći preživljavati? Prije nego odu u tu sramotnu mirovinu, još će zadnje godine zapravo financirati mlade jer će ti stari jedini  plaćati puni porez od kojeg se financiraju vrtići, škole, javne službe i sve ostalo što trebaju porezno rasterećeni radnici da bi lakše živjeli?.

Je li Vlada, s obzirom na visinu mirovina, zapravo trebala osmisliti  financijsku pomoć  za radnike koji su desetak godina pred mirovinom, kao neki oblik štednje za starost koja bi se mogla  financirati nekim poreznim rasterećenjem?

Također bi mogli razmisliti o tome da umirovljenicima kojima umre bračni partner omoguće, da uz svoju dobiju i dio mirovine pokojnog supružnika ,da nakon što plati režije može i jesti? Djeci se mirovine isplaćuju dok se redovito školuju, a udovac ili udovica može uzeti 70 posto mirovine preminulog bračnog druga ako mu je tako  povoljnije. Njemačka i Austrija, dopuštaju da bračni partneri zadrže svoju i primaju dio mirovine preminulog bračnog druga, ovisno o duljini braka, godinama života i ostalim socijalnim uvjetima. U Sloveniji također umirovljenici slabijeg imovinskog stanja uz svoju mogu dobiti do 15 posto mirovine bračnog druga.

Ako na mladima svijet ostaje, a mladi su pali na grbaču starih, kamo  sve to vodi?

 

Svakog tjedna pitamo vas o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Najave
Da se mene pita: Ukinuti županije  te smanjiti broj gradova i općina?

Da se mene pita: Ukinuti županije te smanjiti broj gradova i općina?

Četvrtak, 13.08.2020. 13:15 - 13:45

Premijer Andrej Plenković je najavio da će za ovoga mandata prepoloviti broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te da ćemo za petinu smanjiti broj članova lokalnih ...

Sve najave