Da se mene pita: Ravnoteža imeđu poslovnog i privatnog života

Da se mene pita: Ravnoteža imeđu poslovnog i privatnog života

(foto: Matija Topolovec/PIXSELL)

Prije nešto manje od godine dana Europska komisija je predstavila Nacrt Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, a pregovori o njoj još traju. Hrvatska prijedlog u načelu podržava, ali se protivi nekim dijelovima. Glavni cilj ove Direktive je omogućavanje provedbe načela ravnopravnosti žena i muškaraca na tržištu rada, usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza te veće uključivanje očeva. Što bi najviše pomoglo uspostavi ravnoteže između poslovnih obaveza i privatnog života roditelja i skrbnika?

Sindikalisti diljem Europe počeli su pozivati na što brže usvajanje Direktive o ravnoteži između poslovnog i privatnog života. Pri tom naglašavaju da će nove zakonske odredbe ženama poboljšati mogućnost zapošljavanja, a parovima omogućiti ravnopravnije korištenje obiteljskog dopusta. Europska konfederqcija sinidkata predlaže tekst Direkitve koja će u zemljama članicama Europske unije podići razinu prava roditelja i skrbnika

Spominje se obavezni plaćeni očinski dopust, koji bi se 10 dana koristio kod rođenja djeteta. Otac bi po novom prijedlogu, ako bude prihvaćen, za deset dana dopusta imao pimao naknadu kao onu za vrijeme privremene spriječenosti za rad. Hrvatska, smatra da bi se ta naknada trebala određivati na nacionalnoj razini. Hrvatska , Italija, Češka. Slovenija i Mađarska se tome protive. Zašto? U Hrvatskoj se slažu s 5 dana.Četveromjesečni plaćeni i neprenosivi roditeljski dopust trebao bi podići razinu prava unaprijedi prava u Bugarskoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Pravo na fleksibilnije radne uvjete do djetetove 12. godine života u veći ni zemalja Europske unije trebao bi na tržištu rada poboljšati položaj svim ljudima koji imaju djecu. Direktiva predviđa uvođenje petodnevnog dopusta za skrbnike koji bi ga mogli koriistiti za potrebe njegovanja člana obitelji. Kad je riječ o četveromjesečnom neprenosivom roditeljskom dopustu, iz Hrvatske upozoravaju da mali broj očeva očeva koristi pravo na dva mjeseca neprenosivog dopusta što ga propisujenaš zakon. Bi li onda proširenje tog prava dalo bolji rezultat? Kad je riječ o petodnevnom dopusta koji jednom godišnje mogu koristiti skrbnici za njegovanja člana obitelji, iz Hrvatskeporučuju da takav dopust kod nas već postoji za njegovanje djeteta ili supružnika.

Smatrate li da bi se primjenom ove direktive stvarno pomoglo upostavi ravnoteže između privatnog i poslovnog života? Možda misllite da se nečeg  važnog uopće nisu sjetili? Što bi, po vama, najviše pomoglo ljudima koji imaju djecu, da uspostave ravnotežu između poslovnih obaveza i privatnog života?

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 22.08.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 29.08.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Golotinja
Četvrtak, 27.06.2019 13:15

Da se mene pita: Vaš kandidat
Četvrtak, 20.06.2019 13:15

Crna statistika u prometu
Četvrtak, 13.06.2019 13:15

Europski izbori
Četvrtak, 30.05.2019 13:15