Da se mene pita: Rigorozne kazne

Da se mene pita: Rigorozne kazne

(foto: Marijan Susen/PIXSELL)

Ispunjavaju li aktualne kaznene odredbe za prometne prekršaje svoju svrhu? Bi li nove i rigoroznije odredbe konačno postigle cilj? Navodno bi zakonske izmjene sa strožim odredbama, poput kazne zatvora i u nekim slučajevima recidivizma i oduzimanje vozila, mogle u primjenu već od Nove godine.

Ispunjavaju li aktualne kaznene odredbe za prometne prekršaje svoju svrhu? Bi li nove i rigoroznije konačno postigle cilj? Navodno bi zakonske izmjene sa strožim odredbama poput kazne zatvora i u nekim slučajevima recidivizma i oduzimanje vozila mogle u primjenu već od Nove godine.

Vožnja u alkoholiziranom stanju, nepropisno pretjecanje, prekoračenje brzine najčešći su teški prometni prekršaji. Biste li k ovima dodali još poneki? Kako vozače prisiliti da za volan automobila sjedaju samo potpuno trijezni te da poštuju prometne propise? Ima li neko prometno ograničenje koje smatrate nevažnim pa ga onda i zanemarujete? Kako bi bilo da imate vozilo koje uopće ne može krenuti dok ne "prođete" alkotest?

Proizvođač jednog poznatog vrsta piva je , uz matičnu zemlju Dansku, odabrao i Hrvatsku, za jedno od prvih europskih tržišta na kojem će testirati ugrađen sustav alkotestau svoje službene automobile. Projekt Alcolock je započeo prije godinu dana, a danas već 80-ak vozila te tvrtke odbija uključiti motor ako vozač ne napuše 0,0 promila! Alcolock je ugrađen je na različitim automobilima njihovog voznog parka, bez obzira na to voze li ih niže rangirani zaposlenici ili članovi uprave.

Toliko o pokušajima samokontrole no svima nam se spremaju strožiji uvjeti novog prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama što ga predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova. Jesu li prestroge kaznešto se predlažu novim izmjenama Zakona, pa među ostalim o ove: ako vozilom prođete kroz crveno svjetlo - ostajete bez vozačke dozvole ili ako na autocesti budete vozili 50 kilometara više od dopuštene brzine - možete završiti do 60 dana u zatvoru?

Zatvorska kazna se predviđa i za one koji više puta za redom prođu kroz crvena svjetla na semaforu! Osim zatvorske kazne se predviđa i oduzimanje automobila: ako ste više puta vozili u pogrešnom smjeru ili ste se više puta odbili alkotestirati!

Iz Ministarstva najavljuju puno restriktivnije mjere od postojećih , posebno za recidiviste, no cilj je smanjiti broj nesreća i smrtno stradalih na cestama. Imaju li vašu potporu u tim nastojanjima. Dok u MUP- u smatraju da se broj prometnih prekršaja može smanjiti jedino represijom, drugi sumnjaju da će biti usvojene tako stroge odredbe,a treći se žale da će se ionako najteže odredbe primjenjivati samo na "male ljude" dok će "tatni sinovi" i daje nekažnjeno raditi što god hoće. Predlagači izmjena Zakona tvrde da je, s obzirom na učestalo kršenje prometnih propisa, potrebno povećati i uskladiti težinukazni da bi se vozače odvratilo od kršenja propisa. Podržavate li uvođenje tako strogih kazni? Ima li još neki prometni prekršaj za koji bi trebalo pooštriti kazne i kako?

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 11.06.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 18.06.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Rad na daljinu
Četvrtak, 04.06.2020 13:15

Da se mene pita: Novo normalno
Četvrtak, 28.05.2020 13:15

Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?
Četvrtak, 12.03.2020 13:15