Da se mene pita: TV serija NOVINE

Da se mene pita: TV serija NOVINE

(foto:LDF/ilustracija)

HRT od 24. rujna, na Prvom programu, u udarnom terminu ponedjeljkom, od 21 sat, emitira drugu sezone domaće dramske serije "Novine". Dok su mnogi gledatelji oduševljeni, drugi su prepuni kritika tvrdeći kako još uvijek "ne znamo napraviti dobru seriju"! Svi eksterijeri su snimani u Rijeci, malo na Krku i u Kastvu, dok su interijeri snimani uglavnom u Zagrebu. Komentari na društvenim mrežama se kreću: od "ne mogu ja to gledati" do ushićenja činjenicom da je konačno i Rijeka dobila glavnu ulogu u nekoj TV seriji. Je li grad stvarno tako fotogeničan ili je riječ o majstoru fotografije na kakvog nismo navikli? Jesmo li se odmaknuli od Gruntovčana, Velog i Malog mista, Prosjaka i sinova pa smo preko Crno-bijelog svijeta u kojem smo se prisjećali osamdesetih, došli do uzbudljive suvremene serije. Govori li dobro ili loše - to ćete vi reći – o hrvatskoj svakodnevici?

Radnja druge sezone odvija se tijekom dva tjedna, između prvog i drugog kruga izmišljenih predsjedničkih izbora. Bespoštednu bitku za predsjednički položaj - nabijenu političkim podmetanjima čiji je glavni posrednik "čovjek za sva vremena", bivši udbaš Blago Antić, vode gradonačelnik iz prve sezone Ludvig Tomašević, protiv aktualne predsjednice republike Jelene Krsnik.  

U glavnim ulogama: Dragan Despot (gradonačelnik Tomašević), Branka Katić (Dijana Mitrović), Trpimir Jurkić (Nikola Martić), Zijad Gračić (Martin Vidov), Zdenko Jelčić (Blago Antić), Nives Ivanković (predsjednica Krsnik), Helena Minić Matanić (Vera Papo), Olga Pakalović (Alenka Jović), Goran Marković (Andrej Marinković), Tihana Lazović (Tena Latinović), Aleksandar Cvjetković (Mario Kardum) Kardumova mama Dubravka je Edita Karađole dok je nadbiskup Bilaver Zdenko Botić.

Seriju je za HRT proizveo neovisni proizvođač "Drugi plan", producenata Miodraga Sile i Nebojše Tarabe, a autorsku ekipu čine scenarist, novinar i bivši glavni urednik Novog lista Ivica Đikić i redatelj Dalibor Matanić.

Jezgra serije je u redakciji izmišljenih NOVINA. Za razliku od prve sezone, kada su se novinari bavili previranjima unutar vlastite kuće zbog promjene vlasnika, u drugoj sezoni bave se politikom i predsjedničkom kampanjom. Susrećemo se s ubojstvima, zataškavanjem zločina, uplitanjem crkve i još mnogim stvarima s kojima se susreću novinari.

Sve se odvija u tjeskobnome okružju širih interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike u kojem tajkuni i političari ne prežu ni pred čim u borbi za vlast, a novinari i urednici su istovremeno statisti i akteri događaja. U osnovnim crtama, to je priča o odnosima unutar redakcije dnevnog lista NOVINE koji mijenja vlasnika, a zapravo se bavi težim problemima poput kriminala, izdaje, nestanka ljudske čestitosti pod pritiskom taštine, prilagodljivosti i egzistencijalnih strahova.

Dramska serija "Novine" prodana je američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, čime je plasirana na tržište od gotovo pola milijarde gledatelja, a za američku verziju serije zainteresiran je i Georg Clooney. Sviđa li se vama serija NOVINE? Kakav dojam vi stječete gledajući seriju? Ili je možda ne gledate? Ako ne gledate -  zašto ne, ako da - zašto da?

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 11.06.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 18.06.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Rad na daljinu
Četvrtak, 04.06.2020 13:15

Da se mene pita: Novo normalno
Četvrtak, 28.05.2020 13:15

Da se mene pita: Ksenofobija ili nešto drugo?
Četvrtak, 12.03.2020 13:15