Da se mene pita: Zapošljavanje osoba s invaliditetom

Da se mene pita: Zapošljavanje osoba s invaliditetom

(foto: Ivica Galović/PIXSELL)

Svakodnevno se susrećemo s raznim oblicima diskriminacije, a mnoge od njih pogađaju osobe s invaliditetom. Pronalaženje posla na kojem ih prihvaćaju problem je mnogima. U Hrvatskoj postoji zakonska obveza da tvrtke s više od 20 zaposlenih moraju ispuniti kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom no hrvatski poslodavci radije plaćaju kazne nego da to čine? Kako to protumačiti?

Više od 7 i po tisuća hrvatskih poslodavaca ne ispunjava ovu zakonsku obvezu, to čini njih 120, a među njima je pedesetak tvrtki koje obvezu i premašuju. Kažu da su sve osobe s invaliditetom koje su zaposlili, kvalitetni i obrazovani radnici, za čije zapošljavanje ih država još stimulira s četiristotinjak kuna po osobi, pa ne vide razlog zašto to ih ne bi činili i dalje.

Mnoge osobe s invaliditetom imaju određena ograničenja no postoji jako puno poslova koje mogu obavljati i žele raditi pa se pitamo zašto poslodavci na to tako rijetko pristaju. Trenutačno je zaposleno deset i po tisuća osoba s invaliditetom, dok ih sedam tisuća još uvijek čeka posao.

Više od 7 i po tisuća hrvatskih poslodavaca, umjesto da zaposle osobu s invaliditetom, plaća državi mjesečnu naknadu, nešto manju od tisuću kuna, radije nego da zaposli invalida, pa je država je prošle godine na ime tih naknada od hrvatskih poslodavaca uprihodila 197 milijuna kuna.

Imaju li poslodavci predrasude jer misle da osoba s invaliditetom neće moći dobro obavljati svoj posao? Ili je u pitanju opravdan strah da će si zakomplicirati život, pa će umjesto da dobije zaposlenika koji će ostvarivati korist za tvrtku, dobiti osobu s kojom će se morati baviti više nego poslovnom problematikom?

Novac što ga poslodavci koji ne žele zapošljavati invalide plaćaju državi, koristi se za provedbu mjera poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, a planira se jačanje centara za profesionalnu rehabilitaciju te druge mjere za lakši ulaz osoba s invaliditetom u svijet rada. Imate li neke ideje kakve bi to mjere trebale biti?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Najave
Da se mene pita: Vaš kandidat

Da se mene pita: Vaš kandidat

Četvrtak, 25.04.2019. 13:15 - 13:45

Kandidata, očito, nikad dovoljno! Puno prije lokalnih izbora, jedan se naš slušatelj sjetio da bi trebalo u ovoj emisiji napraviti listu prijeloga s imenima ljudi, koje biste rado vidjeli na ...

Sve najave
Poslušajte

Da se mene pita: Ki, ča mi?
Četvrtak, 18.04.2019 13:15

Da se mene pita: Imena luda...
Četvrtak, 11.04.2019 13:15

Da se mene pita: Između vandalizma i aktivizma
Četvrtak, 04.04.2019 13:15

Da se mene pita: Počasni doktorati
Četvrtak, 28.03.2019 13:15