Da se mene pita: Završile hajke na cajke?

Da se mene pita: Završile hajke na cajke?

(foto: kolaž/ilustracija)

U Zagrebu je nedavno s radom počela jedna nova radijska postaja, zove se Exstra FM i emitira samo narodnjački trubo folk na frekvencijama nekadašnjeg radija Laganini FM, koji je puštao samo sentiše. Njihov direktor i glavni urednik Antonio-Luka Radanović, je izjavio da su napravili veliko istraživanje tržišta, utvrdili da postoji velik interes radijske publie za takvu vrstu glazbe pa ne brinu za financijsku sudbinu. I dok mnogi baš to žele slušati, našli su se i oni drugi , zabrinuti za glazbenu estetiku, dobar ukus i "možebitnu mrlju na miteleuropskoj kulturnoj tradiciji" u Hrvata. Je li riječ o još jednoj licemjernoj lamentaciji o ukusima? Možda možemo raspravljati o fenomenu značajnijeg primitiviziranja glazbenih preferencija? Ili o rezultatima istraživanja agencije Ipsos koja je prije tri godine doznala da građani najradije slušaju zabavnu i hrvatsku narodnu glazbu, klape i tamburaše, kao i to da 28 posto mladih preferira turbo folk, odnosno "cajke" - kako ih i sami zovu.

I anketno istraživanje o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih provedeno na uzorku od 2650 srednjoškolaca iz Pule, Rijeke, Zadre, Šibenika, Splita i Dubrovnika je pokazalo da ispitanici domaću zabavnu glazbu i lokalnu narodno-zabavnu glazbu, odnosno turbofolk, doživljavaju kao komplementarne glazbene žanrove, dok suprotstavljenima smatraju klasičnu glazbu ili rock, blues, heavy metal i drugu urbanu glazbu.  Zašto je to tako? Jesu li to neki glazbeni ukusi doneseni od kuće ili nešto što se smatralo zabranjenim pa tu vrstu glazbe sada doživljavaju kao pobunu i otpor, onako kako su prethodne generacije doživljavale, rock ili punck ili neki novi val i sl.

Radio Exstra FM, je novost u eteru, ali ne i turbo-folk koji se osim u klubovima i zabavama sluša i na splitskom Jadranskom radiju, na Radiju Banovini i još nekim lokalnim postajama. Možemo li govoriti i o hrvatskom turbo folkukoji se može čuti i na vrlo popularnom Narodnom radiju? Ili mislite da ne postoji hrvatski turbofolk?

Današnji turbofolk koji dolazi iz Bosne ili Srbije, produkcijski je napredovao, zovu ga balkan-popom, pa gotovo da nema razlike - osim one jezične - u odnosu na pjesme nekih hrvatskih vrlo popularnih izvođača - navodno zabavne glazbe, ali i brojnih stranih, najčešće španjolskih "loco-loco" izvođača. Jednom prigodom sam u društvu vrsnog glazbenika, skladatelja i aranžera ušla na zabavu na kojoj su upravo svirali najnoviji svjetski hitovi. Bio je nekakav blok talijanskih pa španjolskih poco-loco pjesma, on se okrenuo i rekao mi: ovo je isto turbofolk i popularan je na cijelom Mediteranu. Istina, samo ga tako ne zovu, pa ni kod nas.To je nekakav glazbeni stil kod kojeg dominiraju grčki, turski i ini  balkanski glazbeni elementi takozvanim zabavnim pa i domoljubnim pjesmama, ma kolik to netko poricao. S druge strane, postoji skupina ljudi, koja voli glazbu koju nikako ne želi nazvati hrvatskim turbofolkom, a spremna je provesti dokone sate u prebrojavanju krvnih zrnaca izvođača koje su ponekad čuli, primjerice u našem programu, jer ib ot navodno vrijeđa, a daleko su od bilo kakvog turbofolka. S kojim pravom?

Mislite li da je balkanfolk ili turbofolk ili kako to mlađarija kaže "cajke" lošija ili bolja glazba od komercijalnog hrvatskog popa kakav se može vidjeti na CMC televiziji ili lokalnim radijskim postajama? Kojem žanrupripada glazba koju izvode Rozga, Celzijus, Stavros, Severina, Bačić, Jole, Tompson ili Bulić ?

Turbofolk je zakoračio u koncertne dvorane i arene, pomalo i u radijski eter, nakon što već godinama tutnji na tulumima hrvatske mladeži koji kažu da se jedino mogu proveseliti uz "cajke". Zna se u kojim lokalima sviraju "cajke" i koliko se ljudi uz njih provodi, pa zašto se onda sad pravimo ludi i stavljamo "štipaljku na nos" od mogućnosti da će neki radio puštati samo "cajke"?  Ako imaju publiku, zašto ne? Ili vas grozi pomisao na to? Ako da –  zašto? Pa nitko ništa ne mora slušati ako neće. Je li možda  s radiom Exstra FM došao kraj "hajke na cajke"?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Najave
Da se mene pita: Vaš kandidat

Da se mene pita: Vaš kandidat

Četvrtak, 25.04.2019. 13:15 - 13:45

Kandidata, očito, nikad dovoljno! Puno prije lokalnih izbora, jedan se naš slušatelj sjetio da bi trebalo u ovoj emisiji napraviti listu prijeloga s imenima ljudi, koje biste rado vidjeli na ...

Sve najave
Poslušajte

Da se mene pita: Ki, ča mi?
Četvrtak, 18.04.2019 13:15

Da se mene pita: Imena luda...
Četvrtak, 11.04.2019 13:15

Da se mene pita: Između vandalizma i aktivizma
Četvrtak, 04.04.2019 13:15

Da se mene pita: Počasni doktorati
Četvrtak, 28.03.2019 13:15