Da se mene pita: "Zimmer frei" porez

Da se mene pita: "Zimmer frei" porez

(foto: Ilustracija LDF/RR)

Vladina radna skupina koja priprema poreznu reformu, odlučila je da je godišnji paušal koji po ležaju plaćaju turistički iznajmljivači, u A skupini, od 300 kuna godišnje, premali, pa su pripremili nekoliko varijanti kako taj paušal povećati. Predlaže se da taj iznos ubuduće određuju gradovi i općine, ali ne smije iznositi manje od 150 niti više od 1.500 kuna po ležaju. Zarađuju li naši iznajmljivači dovoljno da bi mogli podnijeti veće porezno opterećenje?

Ministar financija Zdravko Marić je izjavio da je paušal po ležaju od 300 kuna godišnje uveden 2005. godine, kad je dnevna cijena najma bila 100 kuna i pretpostavkom da privatni iznajmljivači apartmana tijekom godine ostvare samo 35 noćenja. Veći dio priobalja danas za ležaj dobije puno više, pa onda iznajmljivači koji su prijavili najam deset kreveta godišnje plate 3000 kuna paušalnog poreza na dohodak. Vodič kroz porezni sustav po kategorijama pogledajte ovdje. Mnogi će se složiti da ni to nije malo jer nije jedino davanje.

Davanja: paušal boravišne pristojbe – godišnje (300 kn/osoba), paušalni porez 300 kuna po krevetu, članarina TZ-u (plaća se po ostvarenoj dobiti), provizija agencijama (3 – 15 posto su provizije najčešćih korištenih online portala, npr Booking.com, Airbnbu).Dodatni troškovi (ako vlasnik ne radi check in, kao ni čišćenje apartmana) jesu čišćenje 30 do 50 kuna po satu i check in oko 50 kuna po dolasku. Tu su troškovi praonice rublja, ovisno o količini posteljine koja se daje na pranje. Namještaj i kućanske potrepštine potrebne za najam turistima ili podstanarima, svejedno, mogu se nabaviti za 30.000 do 45.000 kuna.

Efektivno oporezivanje privatnog najma u turizmu tri put je niže od ostalih oblika oporezivanja dohotka od rada, a četiri puta niže od svih oblika poreza na kapital, kaže jedan od izrađivača nove porezne reforme, ekonomist Željko Lovrinčević. K tomu je prokomentirao da su u Hrvatskoj mali iznajmljivači više subvencionirani nego studenti i da to nije u redu.

Do sada je nešto više od 90 tisuća iznajmljivača u turističkim mjestima godišnje plaćalo paušal 300 kuna po ležaju, ali to bi se moglo promijeniti ako u Saboru prođe trenutačni prijedlog Zakona o porezu na dohodak, po kojem bi paušalni porez u sustavu iznajmljivanja od 2019. određivali gradovi i općine. Uvjetovano im je da ga neće moći naplatiti manje od 150 niti više od 1.500 kuna po ležaju. Neki gradovi su već najavili da neće povećavati paušal, u Dubrovniku i Zadru već trljaju ruke i priznaju da će ga povećati dobiju li takvu zakonsku mogućnost

Javna rasprava o predloženim poreznim izmjenama je u tijeku, u obliku e-konzultacija na stranicama Vlade Republike Hrvatske, a portal www.apartmanija.hr pozivao je privatne iznajmljivače da napišu svoje primjedbe, prijedloge i komentare. Javna rasprava traje još samo do četvrtka 6. kolovoza, a mnogi iznajmljivači kažu da do sada nisu imali vremena niti pogledati što se predlaže ni gdje su zamke, no da im Vlada redovito "servira" promjene u vrijeme kad imaju najviše posla.

U jednom od komentara na toj stranici čovjek piše da se ne treba dogoditi višestruko povećanje godišnjeg paušala malim iznajmljivačima soba i apartmana jer da je turizam osjetljiv na povećanje poreza kako bi ostao konkurentan. Mali iznajmljivači se boje povećanja turističke pristojbe, a sada i godišnjeg paušala jer će to još više potaknuti ilegalno iznajmljivanje ili neprijavljivanje ostvarenih prihoda. Piše i to da ovom državnom aparatu novca nikad dosta te da se privatni iznajmljivači osjećaju kao ovce za šišanje.

Mnogi su se zadužili, imaju kredite, a najviše tih današnjih iznajmljivača time samo popunjavaju kućni budžet ili nastoje preživljavati nakon što su, zbog "divne" gospodarske situacije u zemlji, ostali bez posla pa, pa su pritisnuti okolnostima, priveli drugoj svrsi svoje starine, zgurali se u konobe, garaže, šupe i iznajmili prostore u kojima su odrasli i u kojima inače žive te se bore za svakog gosta, a da je pomoć Hrvatske turističke zajednice - apstraktna.

U komentarima stoji i to da su oni koji su gradili namjenski također imali kalkulaciju koja im ovim prijedlogom izmjena zakona pada u vodu. I iznajmljivanje apartmana i soba je posao koji treba planirati, postoje troškovi, ulaganja, rashodi, piše jedan iznajmljivač – ali to nikog ne brine. Dodaje da će za plaće, naknade i troškove državne administracije uvijek u blagajni biti novaca.

Mnogi se žale da već sad postoji previše neregistriranih iznajmljivača, a da će ih uz povećanje poreza biti još i više. Ljudi postavljaju pitanje treba li ih država ugušiti velikim porezima ili pustiti da, ako ih je previše, tržište samo eliminira one koji ne zavređuju opstati? Nitko od iznajmljivača ne vjeruje da će se tim novcem obogatiti turistička ponuda, produljiti sezona, od naših gradova i sela napraviti destinacije koje će se posjećivati cijelu godinu. Smatraju da se naprasno, višestrukim poreznim opterećenjem ruše svi poslovni planovi i kalkulacije.

Postavljaju i pitanje - je li moguće da je to direktiva iz Europske unije: uništite hrvatske iznajmljivače jer su konkurencija našima (talijanskim, španjolskim, francuskim...)? Stoga vas u današnjoj emisiji pitamo, slažete li se i vi s Vladinim prijedlogom? Je li taj turistički paušal stvarno premalen i hoće li njegovo povećanje uništiti male iznajmljivače? Mislite li da mali iznajmljivači pretjeruju kad tvrde da bi ih to uništilo? Možda smatrate da je to dobro jer će po novome taj paušal kao porezni prihod ići izravno gradovima i općinama koji će tako moći povećati prihod od prijavljenih turističkih ležaja?

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 29.08.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 05.09.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Golotinja
Četvrtak, 27.06.2019 13:15

Da se mene pita: Vaš kandidat
Četvrtak, 20.06.2019 13:15

Crna statistika u prometu
Četvrtak, 13.06.2019 13:15

Europski izbori
Četvrtak, 30.05.2019 13:15