Dean Skira: I svjetlo i sjena

Dean Skira: I svjetlo i sjena

Dean Skira (Foto: Neven Lazarević)

Iza nas je Tjedan tamnog neba u kojem, uglavnom astronomi, nastoje upozoriti da je umjetnog svjetla noću previše. Taj višak remeti prirodni bioritam biljaka, životinja i ljudi. Kako o toj temi razmišlja dizajner svjetla Dean Skira?

Danjeg svjetla je sve više i temperature su sve više, sve su češći romantični večernji pogledi prema zvijezdama, a koliko ćete ih vidjeti na nebu ovisi o vašem večernjem svjetlosnom okruženju na zemlji.

Negativna posljedica svjetlosnog onečišćenja je i nepotrebno utrošena energija koja znači veći trošak, a doprinosi i povećanoj emisiji stakleničkih plinova što može uzrokovati klimatske promjene.

Iza nas je Tjedan tamnog neba u kojem, uglavnom astronomi, nastoje upozoriti da je umjetnog svjetla noću previše. Taj višak remeti prirodni bioritam biljaka, životinja i ljudi - pretjerana izloženost umjetnoj svjetlosti povećava rizik od pretilosti, depresije, poremećaja spavanja, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma.

Bez svjetla ne možemo, ali o njemu moramo što prije početi drugačije misliti. Kako o toj temi razmišlja i djeluje dizajner rasvjete s više od trideset godina iskustva u oblikovanju inovativnih rasvjetnih rješenja?

"Kompleksnost teme svjetlosnog onečišćenja prvenstveno zahtjeva analizu svih socijalno-ekonomskih i ekoloških aspekata u društvu. 'I svjetlo i sjena' je predstavljanje metodologije koja nastoji uzeti u obzir sve navedene čimbenike u urbanim sredinama sagledavajući realnost i posljedice te realnosti", stajalo je u najavi predavanja što ga je Dean Skira održao u ovogodišnjem Tjednu tamnog neba u Astronomskom centru u Rijeci. 

Skira je nagrađivani dizajner rasvjete, s više od trideset godina iskustva u dizajniranju inovativnih rasvjetnih rješenja i razvoju holističkog pristupa u dizajnu rasvjete. Među njegovim projektima su: rasvjeta podvodnog bosporskog tunela Eurasia, lošinjskog hotela Bellevue, pulskih dizalica "Svjetlećih divova" te produkt dizajn rasvjetnog stupa Polesano i svjetiljki Lun-up, Underscore i Trick.

Živio je u SAD-u između 1986. i 1994. godine i tamo se prvi put sreo s pojmom svjetlosnog onečišćenja. Od povratka u Hrvatsku nastoji promovirati novo razmišljanje o svjetlu i kod kuće, a osim što dizajnira često je gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima i konferencijama posvećenim dizajnu rasvjete. 

Dean Skira: I svjetlo i sjena, pripremila Tatjana Sandalj

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Najave

Riječka Pieta

Nedjelja, 21.04.2019. 19:30 - 19:45

Uskrs je povod za još jedan razgovor o povijesti umjetnosti. Prigodno uz temu Uskrsa govorit ćemo o dva drvena kipa kojima je prikazana ožalošćena Marija s Isusovim mrtvim tijelom u ...

Neurokirurgija mozga 3. životne dobi
Nedjelja, 28.04.2019. 19:30 - 19:45

Sve najave
Poslušajte

Obojeni festival: od ekonomije do prirodnih boja
Nedjelja, 14.04.2019 19:35

17. festival znanosti
Nedjelja, 07.04.2019 19:35

Tvrtko Korbar: Olujni blokovi na Kamenjaku
Nedjelja, 31.03.2019 19:35

Povijest Riječke Luke
Nedjelja, 24.03.2019 19:35