Dijabetes: bolest koju sprječavaju i liječe zdrave životne navike

Dijabetes: bolest koju sprječavaju i liječe zdrave životne navike

Foto: Pixabay

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu dijabetesa, pa se procjenjuje da je dijabetičara u našoj zemlji gotovo pola milijuna. Kako prepoznati jednog od glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti i kako ga držati pod kontrolom promjenom životnih navika, razgovaramo s dijabetologinjom Sanjom Klobučar Majanović.

Procjenjuje se da više od 400 milijuna ljudi na svijetu živi sa šećernom bolesti, a troškovi liječenja vezani uz dijabetes premašuju 700 milijardi dolara. Prema podacima CroDiab registra, u Hrvatskoj su lani bile 303.992 oboljele osobe. Broj se iz godine u godinu povećava, a šećerna bolest je, prema podacima za 2017. godinu, četvrti vodeći uzrok smrti u našoj zemlji.

Međutim, dijabetes je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj vodećeg uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj, a to su kardiovaskularne bolesti. "Kod dijabetičara se rano razvija ateroskleroza, pa je velika opasnost od razvoja srčanih i moždanih udara, koji se kod oboljelih od šećerne bolesti javljaju i do 15 godina ranije nego kod opće populacije", kaže endokrinologinja i dijabetologinja doc. dr. sc. Sanja Klobučar Majanović, pročelnica Poliklinike za internu medicinu KBC-a Rijeka.

"Glavni problem je to što šećerna bolest ne boli i nema simptome,  a najčešće se otkrije na sistematskim ili nekim drugim pregledima. U međuvremenu može izazvati čitav niz ozbiljnih oboljenja, jer nema organa u tijelu koji ne može biti pogođen posljedicama dijabetesa", kaže dr. Klobučar Majanović. Visoki krvni tlak, poremećaji cirkulacije, slabljenje vida, poremećaji živčanog sustava, gangrena, dijabetička koma – tek su dio čitavog niza akutnih i kroničnih komplikacija dijabetesa koje mogu dovesti do invaliditeta i smrti.

"Za život s dijabetesom ključna je promjena životnih navika: treba se hraniti namirnicama niskoga glikemijskog indeksa (povrće, dio voća, neke cjelovite žitarice), biti fizički aktivan, uzimati lijekove, redovito kontrolirati razine šećera i masnoća u krvi te se educirati o bolesti", naglašava dr. Klobučar koja sudjeluje u podučavanju oboljelih u sklopu Dnevne bolnice za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma na Poliklinici za interne bolesti KBC-a Rijeka, kao i u stvaranju edukativnih mrežnih stranica Dijabetes.net.

"Portal je napravljen kako bi pacijenti i njihovi bližnji dobili besplatne stručne informacije o šećernoj bolesti. To je portal iza kojeg stoje stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora i Sveučilišna klinika 'Vuk Vrhovac' koja je Referentni centar za dijabetes u Republici Hrvatskoj. Ono što nas posebno veseli jest to da je portal u  samo mjesec dana od pokretanja imao više od deset tisuća pregleda", ističe naša sugovornica.

Današnji sjedilački način života, uz prehranu s previše šećera i jednostavnih ugljikohidrata, izrazito pogoduje obolijevanju od dijabetesa. Sve ono što se preporuča oboljelima kako bi bolest držali pod kontrolom, ujedno je i preporuka zdravim ljudima koji žele smanjiti rizik od obolijevanja: što manje slatkog (a to uključuje i voćne sokove – primjerice, čaša soka od naranče sadrži tri kockice šećera), namirnice od rafiniranih žitarica (bijelo brašno, riže, tjestenina) zamijeniti onima od integralnog zrnja, osigurati vrijeme i volju za primjerenu tjelesnu aktivnost i obavljati redovite kontrole osnovnih parametara zdravlja, poput razine šećera i masnoća u krvi.

"Dijabetes tipa 1 prevladava u mlađoj životnoj dobi i karakterizira ga potpuni nedostatak inzulina, kojeg se onda nadoknađuje injekcijama. Međutim, 80 posto dijabetesa je tip 2, kod kojeg dolazi do smanjene osjetljivosti organizma na inzulin i posljedičnog isrpljivanja gušterače. Liječenje započinje tabletama koje povećavaju osjetljivost na inzulin i edukacijom o promjeni životnih navika – a tek zatim, ako bolest krene tim tokom, potrebno je eventualno prijeći na liječenje inzulinom. Međutim, ukoliko prihvatimo bolest i prilagodimo joj način života, možemo sasvim normalno živjeti dalje svoj život", kaže dr. Sanja Klobučar Majanović. Poslušajte "Zdravljak"!

--------------

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Dijabetes: bolest koju sprječavaju i liječe zdrave životne navike

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 09.07.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 16.07.2020. 18:05 - 18:30