Dijalog

Dijalog

Večeras nekoliko različitih glasova, a sve ih povezuje, baš u duhu Susreta, međureligijski dijalog. Iza nas su, a datumi su jedan za drugim, Dan reformacije, blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Ekumenska povelja se dodjeljuje od 2005. Dosadašnji laureati bili su: Mato Zovkić, fra Bono Šagi-BunićAugustin BašićIvo JosipovićJuraj Kolarić, akademik Ivan Golub, fra Bonaventura Duda, episkop šabački Lavrentije Trifunović te Stanko Ježić s Teološkog fakulteta u Ljubljani.

Za početak ekumenizam, dijalog kršćanskih crkava. Već postaje tradicija da se na Dan reformacije, 31. listopada, dodjeljuje Ekumenska povelja. Ove godine povelja je uručena akademiku Josipu Bratuliću.

A kako je rekao akademik, slavist i kroatist Stjepan Damjanović, laudator povelje, oni koji su odlučivali tko će biti laureat imali su puno razloga da donesu tu odluku. "Josip Bratulić je već desetljećima u našoj kulturi. On je istaknuti filolog i svojim je istraživanjem stare slavenske kulture, islamskog glagoljaštva i islamskog protestantizma i drugim temama uvijek pokazivao da ne trebamo biti sitničavi, nego nastojati u čovjeku kraj sebe prepoznati brata ili sestru koji se možda na drugačiji način mole i na drugi način razmišljaju, ali se zapravo mole istom Bogu", naglasio je Damjanović.

Dobitnik povelje, akademik Bratulić rekao je kako svaka povelja znači priznanje za rad: "...ali Ekumenska povelja je puno više od toga". Prema njegovim riječima, to znači da je prepoznato da se netko zauzimao za nešto što se zove vrijednost. Na dan dodjele njegovu izjavu zabilježio je kolega Ivan Dukarić Stubičar s HRT - Hrvatskog radija. 

 

Smrt je činjenica koju smo, bar u zapadnoj kulturi, prognali na marginu. Češće se pojavljuje kao mondeni lik Halloweena ili nekakvih tematskih partija, nego kao svakodnevna životna činjenica. Svi sveti i Dušni dan su zadani dani na toj margini kada razmišljamo, stvarno ili usputno, o našem odnosu prema smrti. Vjernici razmišljaju i o nadi vječnoga života. O tome je u emisiji Religijski forum kolega Dukarić razgovarao, među ostalim i s pastorom Baptističke crkve u Rijeci Giorgiom Grljem. Prenosimo ulomak.

 

I da zaključimo u duhu dijaloga. Prvi dijalog učimo u obitelji, a prvi idući trebao bi biti baš tu kraj nas, u susjedstvu. O susjedima i dobrosusjedskim dijalozima govori glavni imam Riječki Hajrudin Mujkanović

O emisiji Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:45 sati.

Pročitaj više

Komentari

Susreti
Susreti

HRT – Radio Rijeka — Religija, mozaik

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:45 sati.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 20:45 - 20:55

Nedjelja, 28.07.2019. 20:45 - 20:55

Poslušajte

Vjernici za mir
Nedjelja, 14.07.2019 18:00

Deseti Čuvar brata svoga
Petak, 05.07.2019 18:00

Učenje Kurana
Nedjelja, 30.06.2019 18:00

Branko Bistrović: Bez poigravanja
Nedjelja, 23.06.2019 18:00