Dr. Lakošeljac: Cijepljenje je žrtva svog uspjeha

Dr. Lakošeljac: Cijepljenje je žrtva svog uspjeha

Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija je nepovjerenje u cjepiva svrstala među prvih deset prijetnji javnome zdravlju. Iako se cijepljenje smatra jednim od najvećih medicinskih uspjeha, procijepljenost u razvijenom dijelu svijeta opada, pa tako i u Hrvatskoj i u našoj županiji. O tome razgovaramo s epidemiologinjom dr. sc. Danijelom Lakošeljac iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj obuhvaća 11 zaraznih bolesti: tuberkulozu, difteriju (obje od 1948. godine), tetanus (od 1955. godine), hripavac ili pertusis (od 1959.), dječju paralizu ili poliomijelitis (od 1961.), ospice (od 1968.), rubeolu (od 1975.), zaušnjake ili parotitis (od 1976.), hepatitis B (od 1999. godine), bolesti izazvanih Haemophilus influenzae tipa B (od 2002. godine) te pneumokokom (od ove godine). Kombinirano je cjepivo 6 u 1 - ono obuhvaća difteriju, tetanus, hripavac, dječju paralizu, Haemophilus influenzae tipa B i hepatitis B - te ono protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. "Kombiniranim cjepivima postiže se imunogenost jednaka kao i pojedinačnim cijepljenjem, a učestalost nuspojava nije ništa veća nego kad se cjepivo daje za svaku bolest posebno", ističe dr. Lakošeljac i ističe kako se time značajno smanjuje broj uboda.

"Cijepljenje je kao javnozdravstvena mjera najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća jer je njime spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti", rekla je dr. Danijela Lakošeljac na simpoziju "Novija znanstvena postignuća Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije", kojeg je organizirao riječki Zavod za biomedicinske znanosti HAZU-a.

"Ono ne sprječava samo bolest, veći i invalidnost i smrt", naglašava dr. Lakošeljac. "Kontinuiranim i masovnim cijepljenjem postiže se značajna redukcija pobola od zaraznih bolesti protiv kojih se cijepi, a gotovo je posve eliminirano umiranje od tih bolesti", ističe naša sugovornica i dodaje kako su velike boginje jedina bolest koja je u svijetu eradicirana, odnosno iskorijenjena, i to 1980. godine, a vrlo smo blizu i eradikaciji poliomijelitisa, odnosno dječje paralize, koje trenutno ima samo u tri zemlje na svijetu: Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji.

Međutim, usprkos uspjesima koji su postignuti cijepljenjem - kojim se u organizam unosi umrtvljeni ili oslabljeni uzročnici bolesti koji potiču reakciju imunološkog sustava i tako nas štite od obolijevanja - sve su glasniji protivnici te zakonski propisane medicinske intervencije. Sve više roditelja traži pravo da sami odluče žele li cijepiti djecu ili ne.

"Unazad desetak godina, procijepljenost je u našoj populaciji bila gotovo stopostotna za sve bolesti. Međutim, tijekom zadnjeg desetogodišnjeg razdoblja uočava se pad procijepljenosti kod svih doza cjepiva, pogotovo u dojenačkoj dobi", kaže dr. Lakošeljac i navodi podatak da je 2018. godine procijepljenost protiv ospica, rubeole i zaušnjaka u Primorsko-goranskoj županiji iznosila 80,2 posto, što nas svrstava na dno ljestvice procijepljenosti u Hrvatskoj.

Što se tiče sastava cjepiva, dr. Danijela Lakošeljac ističe kako se cjepiva sastoje od antigena koji su otopljeni u otapalu, u kojem se nalaze pomoćni sastojci kao adjuvansi, konzervansi i stabilizatori. "Primjer za konzervanse je Tiomersal, živin spoj, koji međutim ne sadrži metil-živu koja je toksična, nego etil-živu koja se brzo metabolizira i izlučuje iz organizma. Ima i aluminijevih soli i raznih drugih tvari, ali prije njihove uporabe u cjepivima učinjene su brojne analize kako bi se utvrdila njihova neškodljivost", kaže.

Naime, cilj cijepljenja je, osim individualne zaštite, i kolektivni imunitet. "On će se razviti ako bude cijepljeno 90 posto osoba. Znači, ako je 90 posto populacije cijepljeno protiv određene bolesti, i onih 10 posto necijepljenih će biti zaštićeno. Za ospice, rubeole i zaušnjake, obzirom da su njihovi uzročnici izrazito patogeni, potrebno je čak 95 posto", tumači liječnica. 

Kao i svi drugi lijekovi, cjepiva ne pružaju 100-postotnu zaštitu i sigurnost. Najčešće su reakcije lokalne i blage, ali mogu se javiti i alergije, preosjetljivost, čak i meningoencefalitis kod nekih cjepiva - no to je vrlo rijetko, ističe epidemiologinja. "Teže komplikacije su daleko češće nakon bolesti nego nakon cijepljenja. Primjerice, kod ospica se meningoencefalitis javlja u jednom slučaju na tisuću oboljelih, a kod cijepljenja protiv ospica se javlja jedan na sto tisuća oboljelih", navodi Lakošeljac.

Budući da bolesti protiv kojih se djeca cijepe danas više gotovo da i nema, kao da smo zaboravili koliko su teške i opasne i koliko su života nekad odnosile. "Uvijek kažem da je cijepljenje postalo žrtva svoga uspjeha. Toliko je bolesti pobijeđeno, odnosno svedeno na minimum, da ljudi misle kako tih bolesti više nema. No moramo biti svjesni da uzročnici mogu biti svuda oko nas i samo čekaju da naiđu na plodonosno tlo, a to su neimune osobe, znači one koje tu bolest nisu preboljele ili nisu cijepljene". Poslušajte "Zdravljak"! 

--------------

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Dr. Lakošeljac: Cijepljenje je žrtva svog uspjeha

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 05.03.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 12.03.2020. 18:05 - 18:30