Dr. Primorac: Personalizirana medicina analizom genoma određuje liječenje koje je najbolje baš za nas

Dr. Primorac: Personalizirana medicina analizom genoma određuje liječenje koje je najbolje baš za nas

Prof. dr. sc. Dragan Primorac (Foto: Davor Višnjić / Pixsell)

Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme - ključna je sintagma personalizirane ili precizne medicine koja u potpunosti mijenja koncept medicine, prevencije i liječenja kakvog poznajemo. O tome razgovaramo s jednim od najvećih svjetskih stručnjaka na tome području prof. Draganom Primorcem.

Na početku simpozija predstavljeno je vrijedno znanstveno izdanje: jedna od najvećih medicinskih nakladnika u svijetu, švicarski Springer Nature, objavio je knjigu o personaliziranoj medicini u sustavima zdravstvene skrbi, zbornik radova sa simpozija Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU održanih u Rijeci. Knjigu pisanu na engleskom jeziku uredili su Nada Bodiroga VukobratDaniel RukavinaKrešimir Pavelić i Gerald Sander, a riječ je o već drugom zborniku radova s riječkih simpozija posvećenih interdicsiplinarnom pristupu personaliziranoj medicini, čime je projekt prepoznat kao važan u svjetskoj znanstvenoj zajednici. Više o tome pročitajte ovdje.

"Personalizirana ili precizna medicina u cijelosti će promijeniti koncept medicine kakav prakticiramo danas. Personalizirana medicina temelji se na poznavanju i razumijevanju procesa na molekularnoj razini. Jednostavnim rječnikom govoreći, analizom genoma svatko od nas dobiva podatke ključne za prevenciju nastanka bolesti, ranu dijagnostiku, odabir optimalnog liječenja, ali i za praćenje terapijske učinkovitosti", tumači prof. dr. sc. Dragan Primorac, koji je u Rijeci sudjelovao na simpoziju "Sveobuhvatni pristup personaliziranoj medicini" kojeg je organizirao riječki Zavod za biomedicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Posebno značajan dio medicine 22. stoljeća, kako nazivaju novu paradigmu pristupa pacijentima i bolestima, jest farmakogenomika, odnosno propisivanje lijekova sukladno molekularnom statusu pojedinca. "Podaci koje je prije niz godina objavio vodeći američki medicinski časopis JAMA navode da godišnje u SAD-u više od dva milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova ima ozbiljne štetne i neželjene učinke tih lijekova, a 106 tisuća ih zbog toga i umre. Zdravstveni sustav SAD-a izdvaja 30 milijardi dolara godišnje kako bi se sanirali štetni učinci lijekova", navodi dr. Primorac.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac je liječnik pedijatar, znanstvenik, genetičar, forenzičar. Jedan je od utemeljitelja forenzične analize DNK, profesor je na dva američka, jednom kineskom i četiri hrvatska sveučilišta. Objavio je više od 200 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja, dvadesetak knjiga ili poglavlja u knjigama, koji su ukupno citirani više od pet tisuća puta (Google Scholar), i jedan je od najcitiranijih hrvatskih kliničara u svijetu. Njegovi radovi objavljivani su u vodećim časopisima, uključujući Science i Nature, a posebno zanimanje i veliki doprinos su mu u području regenerativne medicine i stanične terapije. U suradnji s tvrtkom u vlasništvu čuvene američke Mayo Clinic po prvi put pokreće sustavno uvođenje farmakogenomike u kliničku praksu. Šest godina bio je hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Današnja medicina lijekove propisuje po načelu one size fits all, odnosno za određenu bolest propisuju se isti lijekovi svim pacijentima, s varijacijama ovisno o bolesnikovoj tjelesnoj masi i dobi. Na taj se način dobiva niz neželjenih nuspojava, uključujući i smrtni ishod. "Međutim, propisivanje lijekova usklađenih s genskim profilom pacijenta znatno smanjuje vjerojatnost pojave štetnih i neželjenih učinaka i smanjuje vjerojatnost predoziranja", ističe naš sugovornik.

Farmakogenetska analiza u Hrvatskoj je za sada dostupna za pojedinačne gene u KBC-u Zagreb na Rebru i KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu, gdje se mogu napraviti testovi na pojedine gene o trošku HZZO-a, dok se cjelovita analiza provodi u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina (uz plaćanje). "U suradnji s američkom korporacijom OneOme, koja je u suvlasništvu Mayo Clinic, u kliničku praksu uveli smo do sada najsveobuhvatniji farmakogenomički test koji istodobno analizira 25 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam 350 lijekova - i to nakon uzimanja uzorka jednostavnim brisom bukalne sluznice. Učinilo me neizmjerno sretnim što je ovaj, do sada najmoderniji, sustav farmakogenomičkog testiranja približno u isto vrijeme uveden u klinici Mayo i u našoj instituciji", naglašava dr. Primorac.

Dodaje kako sa svojim suradnicima Hrvatsku želi strateški pozicionirati kad je riječ o personaliziranoj medicini: "Slično kao kad smo ranih 90-ih Hrvatsku učinili velesilom iz područja forenzične genetike, tada nažalost zbog potrebe za identificiranjem žrtava Domovinskog rata. Tada je ideja o identificiranju osobe iz skeletnih ostataka zvučala kao znanstvena fantastika, a danas je standardni postupak koji se koristi u svim zemljama svijeta", navodi. 

Osim farmakogenomike, sastavni dio personalizirane medicine su i stanična i genska terapija, imunoterapija, regenerativna medicina i analiza glikana. "Da biste personaliziranu medicinu mogli provesti u praksu morate imati simbiozu liječnika koji poznaju molekularnu i staničnu terapiju i koji su briljantni kliničari, koji u svojim redovima imaju i genetičare, specijaliste medicinske genetike... No sve one države i institucije koje neće ići u tom smjeru, nemaju budućnost u narednih 10 ili 15 godina", zaključuje prof. Primorac. Poslušajte "Zdravljak" i iz prve ruke upoznajte medicinu budućnosti - koja je zapravo već ovdje! 

--------------

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

 

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 09.07.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 16.07.2020. 18:05 - 18:30