Dr. Vida Demarin: Svaka treća demencija može se spriječiti promjenama u životnom stilu

Dr. Vida Demarin: Svaka treća demencija može se spriječiti promjenama u životnom stilu

Akademkinja Vida Demarin (Foto: Damir Špehar / Pixsell)

Neuropsihijatrica akademkinja Vida Demarin otkrila nam je devet znanstveno potvrđenih faktora rizika za razvoj Alzheimerove bolesti i drugih demencija, na koje možemo utjecati, a sprječavaju svako treće obolijevanje. Svakako poslušajte!

Na nedavnom simpoziju riječkog Zavoda za biomedicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o suvremenom pristupu u dijagnostici i prevenciji demencija, održanom na Sveučilištu u Rijeci, akademkinja Vida Demarin održala je predavanje čiji naslov pita - možemo li prevenirati demenciju? 

Onima koji žele znati više o ovoj temi, preporučujemo knjigu naše sugovornice "Zdrav mozak danas za sutra", objavljenu 2017. godine u izdanju Medicinske naklade. Akademkinja Vida Demarin predsjednica je u Međunarodnog instituta za zdravlje mozga u Zagrebu i tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU-a, neuropsihijatrica i umirovljena dugogodišnja predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu. 

Alzheimerova bolest i ostale vrste demencija jedan su od najvećih globalnih izazova za zdravstvenu i socijalnu skrb u 21. stoljeću. "Od demencije pati više od 50 milijuna ljudi širom svijeta, a predviđa se da će se taj broj do 2050. godine utrostručiti", navodi akademkinja Demarin. "Starenje je često povezano s oštećenjem kognitivnih funkcija, stoga je prevencija kognitivnih oštećenja imperativ", kaže hrvatska doajenka neuropsihijatrije, nekadašnje specijalizacije koja se u međuvremenu razdvojila na dvije - neurologiju i psihijatriju. "Ja sam još jedna od rijetkih neuropsihijatrica jer dugo živim", u svom osebujnom stilu komentira akademkinja.

"Ključevi za očuvanje zdravlja mozga u našim su rukama - zdrava prehrana (mediteranska), redovita tjelesna aktivnost, nošenje sa stresom u svakodnevnom životu, vježbe moždanih funkcija (tzv. brain fitness), san i spavanje te društvena uključenost", nabraja dr. Demarin.

"Naravno da na genetsko nasljeđe i alel ApoE4 ne možemo utjecati, to je čimbenik rizika za Alzheimerovu bolest na koji nemamo utjecaj. No u istraživanju Lancet Comission on Dementia, objavljenom nedavno u stručnom časopisu Lancet Neurology, navedeni su čimbenici rizika na koje možemo utjecati, npr. edukacija u ranoj životnoj dobi kojom stvaramo kognitivnu rezervu. Povišen krvni tlak, slabiji sluh, debljina, šećerna bolest, tjelesna neaktivnost, depresija i društvena izoliranost, samo su neki od čimbenika rizika na koje se može utjecati određenim intervencijama u životnom stilu", naglašava.

U razgovoru s akademkinjom Demarin saznali smo na koji način su povezani tjelesna aktivnost i razina neurotrofina BDNF-a, ključnog za koncentraciju, pamćenje i učenje, zatim koje su prirodne metode na koje možemo pokušati regulirati visoki krvni pritisak, zašto je za zdravlje mozga važno da se zbog gubitka sluha - kao ni iz bilo kojeg drugog razloga - ne povlačimo iz društva, zašto, kako kaže, advokatira ples kao najpoželjniju tjelesnu aktivnost, na koji način debljina i dijabetes štete mozgu, koliko mozak pati kad su drugi organi bolesni, kako nam neuroplastičnost omogućuje da sami "oblikujemo" vlastiti mozak i zašto ga nikada ne smijemo prestati stimulirati novim iskustvima, znanjima, druženjima - uz obavezni pozitivan stav prema životu!

****** 

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića, te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Dr. Vida Demarin: Svaka treća demencija može se spriječiti promjenama u životnom stilu, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30