Dr. Vladimira Vuletić: S Parkinsonovom bolesti može se dugo i kvalitetno živjeti

Dr. Vladimira Vuletić: S Parkinsonovom bolesti može se dugo i kvalitetno živjeti

Jedna od edukativnih akcija Udruge Parkinson i mi (Foto: Pixsell)

Suvremena medicina još uvijek ne može izliječiti Parkinsonovu bolest, no nove terapije značajno produljuju i povećavaju kvalitetu života. O tome smo razgovarali s doc. dr. Vladimirom Vuletić, predstojnicom Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i predsjednicom Udruge Parkinson i mi.

Nakon Alzheimerove bolesti, Parkinsonova je najčešća neurodegenerativna bolest današnjice. To je progresivan poremećaj središnjeg živčanog sustava, čije je glavne simptome opisao još 1817. godine engleski liječnik James Parkinsona bolest je nazvao drhtajuća paraliza.

Upravo su tremor i ukočenost najpoznatiji simptom Parkinsonove bolesti. Tehnološki napredak u drugoj polovici XX. stoljeća omogućio je znanstvenicima prepoznavanje patoloških promjena u mozgu pacijenata, prvenstveno u vezi s lučenjem dopamina, šo je otvorilo put terapiji - a iako je bolest i dalje neizlječiva, neusporedivo se poboljšala duljina i kvaliteta života oboljelih.

Procjenjuje se da oko 20 tisuća osoba u Hrvatskoj boluje od Parkinsonove bolesti, najviše starijih od 65 godina, no prvi znakovi bolesti mogu se pojaviti puno prije postavljanja dijagnoze, za koju nema specifičnih pretraga i markera, već se postavlja klinički, na temelju simptoma.

O najnovijim trendovima u liječenju Parkinsonove bolesti, značajnom poboljšanju kvalitete i duljine života oboljelih zahvaljujući suvremenim terapijama, stigmi koja još uvijek prati neurodegenerativne bolesti, potrebi za stvaranjem registra oboljelih i centra kojem bi se mogli obratiti svi koji imaju kognitivnih problema, razgovarali smo s predstojnicom Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka doc. dr. Vladimirom Vuletić, koja je i predsjednica vrlo aktivne Udruge "Parkinson i mi".  

******  

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić. 

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića, te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Dr. Vladimira Vuletić: S Parkinsonovom bolesti može se dugo i kvalitetno živjeti, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30