I vjernice i građanke

I vjernice i građanke

"I vjernice i građanke" je tema radionica što ih organizira Ekumenska inicijativa žena. O čemu se radi i tko sve može sudjelovati?

O Ekumenskoj inicijativi žena, organizaciji koja ima sjedište u Omišu, a okuplja pojedink/ce, udruge i institucije koje se bave pitanjima žena u regiji (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Srbija, Crna Gora), u emisiji smo već govorili. 

Njihova članica i suradnica, Melanie Ivančević, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci ovoga puta došla je u Susrete s najavom radionice koja je i više nego ekumenska. 

Radionica će se odvijati online u tri termina: od 7. do 11. rujna, od 19. do 23. listopada i od 16. do 21. studenoga. Prijave treba poslati na elektronsku poštu eiz@eiz.hr do 3. kolovoza u 15 sati, a više o radionici možete pronaći OVDJE.

Autorice programa su Zilka Spahić Šiljak i Jadranka Rebeka Anić, a različitim pitanjima u programu se bave iz perspektive feminističke teologije islamskog i katoličkog izvora.

Obje autorice su se u dnevno praksi susrele sa ženama koje žive u procjepu između pozitivnih propisa sekularnog zakonodavstva te religijskih učenja i običajnog prava. I obje vjeruju da se žene moraju upoznati s religijskim utemeljenjem rodnih stereotipa, ali i mogućnostima njihove razgradnje u duhu religijske tradicije. 

Drugi riječima: što je običaj, a rekli su da piše u Knjizi; što u Pismu stvarno piše?

Rodne teorije i rodna ideologija bit će objašnjene u uvodu radionice; govorit će se o ljudskim pravima, antropologiji žena, modelima rodnih odnosa u obje religijske tradicije, a posebno poglavlje bit će - nasilje u obitelji i porodici. U radu sa sudionicama radionice autorice će nasilju pokušati oduzeti moć religijskog opravdanja!  

 

O emisiji Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Pročitaj više

Komentari

Susreti
Susreti

HRT – Radio Rijeka — Religija, mozaik

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Najave

Melanie Ivančević : Što je odmor ?

Nedjelja, 27.06.2021. 18:00 - 18:15

Sve najave
Poslušajte

Andrej Grozdanov: Gitara i glas
Nedjelja, 20.06.2021 18:00

Američki studenti u Rijeci
Nedjelja, 13.06.2021 18:00

Što uče u Omladinskoj školi ICR-a?
Nedjelja, 06.06.2021 18:00

Špoljarić o Pentekostu
Nedjelja, 23.05.2021 18:00