Iz arhive: 20 godina europske Ekumenske povelje

Iz arhive: 20 godina europske Ekumenske povelje

Iz arhive emisije: čitamo i komentiramo "Ekumensku povelju - Smjernice za sve veću suradnju među crkvama u Europi", dokument star ravno 20 godina koji ne gubi aktualnost.

Virtualna ekumenska služba kojom je obilježena 20. obljetnica dokumenta koji se zove "Ekumenska povelja – Smjernice za sve veću suradnju među Crkvama u Europi", održana je prije tri dana. Organizirali su je Vijeće europskih biskupskih konferencija i Konferencija europskih crkava, a molilo se u znaku navoda iz Poslanice Rimljanima 12,12 "Budite radosni u nadi, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani".

Charta Ecumenica koju su 2001. godine potpisali predsjednici Vijeća i Konferencije, temeljni je dokument kojim se želi očuvati i razvijati bratstvo među europskim crkvama. Sada, dok crkve redefiniraju svoju službu u jeku pandemije COVID-19, predsjednici vijeća i konferencije potvrdili su da: "stare i nove crkvene podjele u Crkvi trebaju zarasti, dok društvene i ekonomske nejednakosti zahtijevaju duboku promjenu naših stavova i struktura. Stalne prijetnje demokraciji i prirodnom okolišu zahtijevaju da se iznova posveti pažnju cjelovitosti života. "

Objavljeni su na internetu i prigodni molitveni materijali na engleskom, francuskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Ekumensku povelju, onu otprije 20 godina, pronašla sam na hrvatskom jeziku na internetskoj stranici Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj, a sugovornik u Susretima je pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj

U dokumentu stoji i da "Svjesni svoje krivnje i spremni na obraćenje moramo nastojati prevladati podjele koje postoje među nama, da bismo zajednički vjerodostojno naviještali poruku evanđelja među narodima. Na našem europskom kontinentu, između Atlantika i Urala, između Sjevernog pola i Sredozemnog mora, koji je danas više nego ikada prožet pluralnom kulturom, želimo se evanđeljem zauzimati za dostojanstvo ljudske osobe kao Božje slike te kao Crkve zajedno pridonositi pomirenju naroda i kultura."

"Postoje različita shvaćanja, prvenstveno o Crkvi i njenom jedinstvu, o sakramentima i službama. S time se ne smijemo pomiriti", kaže Charta Ecumenica. 

"Za daljnji razvoj ekumenizma naročito je potrebno unijeti iskustva i očekivanja mladih i snažno promicati njihovo sudjelovanje. Obvezujemo se promicati ekumensku otvorenost i suradnju u kršćanskom odgoju, u prvotnoj i permanentnoj teološkoj naobrazbi i u istraživanju."

Ekumenska povelja ustraje na povezivanju crkvenih zajednica na različitim razinama, apostrofira situaciju manjinskih crkvenih zajednica u društvima u kojima prevladava jedna crkva, ali i posebno ističe neke detalje iz svakodnevnog života, primjerice, potporu interkonfesionalnim brakovima, rješavanje sukoba posredovanjem i mirenjem, ravnopravnost žena u društvenom i crkvenom životu. Dijalog je situacija koju neprestano spominju na različite načine u dokumentu u kojem piše i: "Bez jedinstva u vjeri nema punog crkvenog zajedništva. Dijalog nema alternative." 

Papa Franjo je, najsvježije posjetom Iraku, crkveni poglavar koji inzistira na dijalogu. Ekumenizam, na kraju, ipak ovisi o pojedincima koji dijalog vode svakodnevno. Kakav je dijalog među crkvenim zajednicama u Rijeci?

Iz arhive: 20 godina europske Ekumenske povelje

O emisiji Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Pročitaj više

Komentari

Susreti
Susreti

HRT – Radio Rijeka — Religija, mozaik

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 31.10.2021. 20:45 - 20:55

Nedjelja, 07.11.2021. 20:45 - 20:55

Poslušajte