Mjesec borbe protiv raka: Rak više nije (posve) neizlječiva bolest

Mjesec borbe protiv raka: Rak više nije (posve) neizlječiva bolest

Foto: Pixsell

Rak je bolest s tisuću lica s kojom u svijetu živi čak 25 milijuna ljudi. Medicina i tehnologija neprestano usavršavaju borbu protiv nimalo lakog protivnika, tako da je sve više vrsta raka danas izlječivo, pogotovo otkriju li se u ranoj fazi. Razgovaramo s onkologinjama dr. Ivom Pavlović Ružić i dr. Ani Mihaljević Ferari, predsjednicom i dopredsjednicom županijske Lige protiv raka.

U Hrvatskoj svake godine od raka oboli 25 tisuća, a umre više od 12 tisuća ljudi. U našoj županiji je 2017. godine, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, bilo 5096 novooboljelih, a umrle su 853 osobe. Kod žena je vodeći uzrok pobola i smrtnosti rak dojke, a u muškaraca rak pluća, no sustiže ga rak prostate, koji se javlja u sve mlađoj dobi.

Liga protiv raka je u studenome, koji je u Primorsko-goranskoj županiji Mjesec borbe protiv raka, organizirala četiri javna besplatna predavanja: o novostima u liječenju raka dojke, zloćudnim bolestima u muškaraca, važnosti zdrave usne šupčjine u onkologiji te o stresu, boli i tehnikama opuštanja. Detaljnije o temama i rasporedu predavanja pogledajte ovdje

Naše sugovornice već su više desetljeća na prvim linijama fronta u borbi protiv raka: prim. dr. sc. Ira Pavlović Ružić i dr. Ani Mihaljević Ferari onkologinje su u Kliničkome bolničkom centru Rijeka, a volonterski vode županijsku Ligu protiv raka kao predsjednica i dopredsjednica udruge. "Najvažnije je da svatko od nas prihvati obavezu vođenja brige o svome zdravlju i da se odazivamo na pozive za preventivne preglede, kao i da reagiramo na simptome i znakove koje nam šalje naš organizam, da ne odgađamo odlazak liječniku", naglašava dr. Mihaljević Ferari.

"U mojih 35 i više godina u medicini učinjen je ogromni napredak u načinima otkrivanja i liječenja raznih oblika raka, i stalno se uvode neke nove metode i protokoli, od pametnih lijekova do imunoterapije. Mogli bismo reći da rak više nije neizlječiva bolest, iako još uvijek postoje vrste te bolesti za koje nemamo dovoljno razvijenu tehnnologiju. Ali napredak je ogroman", ističe dr. Pavlović Ružić.

Preventivni pregledi, tehnike opuštanja i umanjivanja štetnih posljedica stresa, nalaženje vremena za sebe i svoje zdravlje ključni su za sprječavanje odnosno pravovremeno otkrivanje raka - a dođe li do takve dijagnoze, važno je informirati se o najnovijim metodama liječenja koje se stalno usavršavaju, otkrivaju naše sugovornice i navode primjere produljenja životnog vijeka oboljelih od melanoma, nove načine liječenja raka dojke, kao i gotovo stopostotno izlječenje od raka testisa koji pogađa mlade muškarce - poslušajte!

---

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Mjesec borbe protiv raka: Rak više nije (posve) neizlječiva bolest, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 27.08.2020. 18:05 - 18:30