Neven Petrović: Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države

Neven Petrović: Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države Neven Petrović: Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Mirovine, porezi, dječji doplatak, razni oblici socijalne pomoći: razmatramo ih u kategorijama moralno i/ili politički poželjnih i korisnih. Kao posljedice u širem društvenom kontekstu promatra ih čitav niz mislioca - koji nisu uvijek baš najpopularniji.

O mjerama socijalne države najčešće govorimo u kategorijama moralno i/ili politički poželjnih i korisnih. Gotovo nikad ne gledamo njihove posljedice u širem društvenom kontekstu i kroz duže razdoblje, a upravo ih tako promatra ih čitav niz, ne baš najpopularnijih, mislioca.

Pomak u perspektivi na socijalne mjere ponudio je Neven Petrović, pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, polaznicima Sveučilišta za 3. dob govoreći o temi iz političke filozofije koju je naslovio "Društveni i ekonomski učinci mjera socijalne države".

Ideje o kojima ćete slušati i danas se u Hrvatskoj spominju vrlo rijetko, a Petrović se s njima susreo na poslijediplomskom studiju u inozemstvu. Neka od pitanja su: Koliko se država smije/treba uplitati u gospodarstvo, kakav je utjecaj poreza na društvene tokove, smijemo li štititi 'naše' proizvode i štitimo li onda baš sve 'naše' proizvode?

Ponešto radova tih autora prevedeno je i na naš jezik. Ako niste vješti s internetskim pretraživačima i stranim jezicima zavirite na police stručne literature: "Put u ropstvo", "Politički ideal vladavine prava", "Individualizam i ekonomski poredak" naslovi su autora Friedricha Augusta von Hayeka; "Kapitalizam i sloboda" Miltona Friedmana; "Moć i tržište - država i gospodarstvo" Murraya N. Rothbarda ili "Za dobro i zlo - utjecaj poreza na kretanje civilizacije" Charlesa W. Adamsa mogu biti vaša lektira.

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 20.01.2019. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 27.01.2019. 19:30 - 19:45