Novi koronavirus: opasna epidemija koja iznenađuje i stručnjake i laike

Novi koronavirus: opasna epidemija koja iznenađuje i stručnjake i laike

Foto: Pixabay

S virologom Igorom Jurakom razgovaramo o virusu SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju bolesti Covid-19, sa žarištima u Kini, Koreji, Iranu i Italiji. Zbunjuje simptomima nalik prehladi ili gripi, vrlo je zarazan i smrtonosan, pogotovo za osobe starije dobi i one koji već imaju neku bolest - a lijeka ni cjepiva nema.

Iako su silina i razmjeri epidemije iznenadili i stručnjake i laike, pojave ovakvih virusa nisu iznimka, kaže dr. sc. Igor Jurak s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, virolog koji je viruse proučavao i na američkom Harvardu i njemačkom Institutu Robert Koch. "Ovakve su se stvari događale i prije, a događat će se vjerojatno zauvijek. Nedavno smo imali pojavu HIV-a, a koronavirusi su već ranije uzrokovali SARS i MERS", tumači dr. Jurak.

Upravo prije dvadesetak godina, nakon pojave SARS-a, kojeg je također izazivao soj koronavirusa, svijet je imao priliku usavršiti cjepivo koje bi nam danas bilo od velike koristi, naglašava Jurak, no to se nije dogodilo zato jer je SARS brzo stavljen pod kontrolu i splasnula je potreba, pa onda i interes za proizvodnju takvog cjepiva.

Naime, SARS je imao vrlo tešku kliničku sliku, pa je bilo lako prepoznati i izolirati nosioce virusa, dok kod ovoga novog virusa to nije slučaj: simptomi su često vrlo blagi ili ih uopće nema, pa zaražene osobe posve neopaženo prenose virus drugima. "Potrebna je velika razina osobne odgovornosti jer ovaj je virus doista opasan za značajan dio populacije", naglašava naš sugovornik. "Neovisno o tome osjeća li se netko dobro i nema izražene simptome, moramo biti svjesni da virus možemo širiti dalje. Stoga pozivam ljude koji znaju ili čak samo sumnjaju na zarazu da se samoizoliraju, da pokušaju utvrditi imaju li virus ili ne, jer potrebno je brinuti za one koji su slabijeg imunosnog statusa i za starije osobe", poručuje virolog.

Još uvijek nije utvrđeno je li virus sezonski ili nije, pa preostaje da vidimo hoće li se povući s dolaskom viših temperatura. Nepouzdani su i podaci o tome stvara li imunitet i na koliko dugo, ali pouzdano se zna da se prenosi kapljičnim putem, znači bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili površinama, no još nije posve jasno koliko dugo ostaje u stolici i urinu. 

Upravo je snažna prilagodljivost virusa - mijenjaju se puno češće od bakterija ili viših vrsta - jedan od razloga zbog kojih je teško proizvesti lijek za virusne bolesti, jer kad god virus mutira, mora se mijenjati i sastav lijeka. "Izgubili smo 20 godina tijekom kojih smo mogli iznaći cjepivo i lijek za SARS, no u međuvremenu je uloženo puno znanja i novca u razvoj lijekova za HIV, hepatitis C ili ebolu. Sada bi trebalo iskušati djeluju li ti lijekovi možda i na ovaj novi virus", mišljenja je dr. Jurak. "Proteći će barem godinu dana dok se dobije cjepivo protiv novoga virusa, i to netestirano, pa bi se u međuvremenu neki od tih već postojećih lijekova mogli pokazati u određenoj mjeri djelotvornima", dodaje.

U međuvremenu, najdjelotvornija osobna zaštita ostaje dobro, staro, temeljito pranje ruku vodom i sapunom. "Ovaj virus ima membranu, i to ga čini nestabilnim - naime, lako se dezintegrira deterdžentima, kao i etanolom. Deterdženti uništavaju membranu i lipide, i tada taj virus postaje potpuno neopasan i ne može više inficirati stanicu", tumači dr. Jurak i također preporučuje izbjegavanje bliskih kontakata s potencijalno zaraženim osobama, kao i odlaske na javna okupljanja ili na putovanja. Poslušajte razgovor!

----------------

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Novi koronavirus: opasna epidemija koja iznenađuje i stručnjake i laike, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici! P. S. Čujemo se ponovno nakon kraće zimske pauze!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici! P. S. Čujemo se ponovno nakon kraće zimske pauze!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 21.01.2021. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 28.01.2021. 18:05 - 18:30