Prof. Bogdanović: Pretragom krvi do dijagnoze Alzheimera prije prvih simptoma

Prof. Bogdanović: Pretragom krvi do dijagnoze Alzheimera prije prvih simptoma

Foto: Pixabay

S jednim od najvećih europskih i svjetskih stručnjaka za Alzheimerovu bolest, prof. dr. sc. Nenadom Bogdanovićem s Instituta Karolinska i Sveučilišne bolnice u Stockholmu, razgovaramo o najnovijim istraživanjima iz područja demencije i starenja.

Demencije su pandemija današnjice. Sindrom obuhvaća niz neuroloških poremećaja karakteriziranih gubitkom pamćenja, oštećenjem kognitivnih funkcija i promjenama ponašanja, a Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije - obuhvaća i do 60 posto od čak sedamdesetak postojećih vrsta demencija.

U 2015. godini procijenjeno je da od demencije boluje gotovo 47 milijuna ljudi širom svijeta, a očekuje se da će do 2030. godine oboljelih biti 75 milijuna - dok se do polovice stoljeća očekuje 131 milijun oboljelih. To su alarmantni podaci koje je na simpoziju "Suvremeni pristup u dijagnostici i prevenciji demencija", u organizaciji riječkog Zavoda za biomedicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Sveučilištu u Rijeci iznio prof. dr. sc. Nenad Bogdanović

Točni podaci o prevalenciji demencija i Alzheimerovoj bolesti u Hrvatskoj ne postoje, a gruba procjena pokazuje da oko 1,5 posto stanovništva ima dijagnozu demencije, od čega 0,9 posto otpada na Alzheimerovu bolest. Računa se da godišnje ima oko deset tisuća novih dementnih pacijenata, odnosno 6400 novih slućajeva AB-a.

U Primorsko-goranskoj županiji novih pacijenata s dijagnozom demencije je godišnje oko 850, a od toga 540 s Alzheimerovom bolesti, podaci su koje je iznio prof. Bogdanović.

"Važno je napomenuti da duboka starost ne mora voditi u demenciju, što pokazuju mnoge svjetske studije, pa se stoga demencija mora smatrati bolešću, a ne neizbježnom posljedicom starenja", stav je našeg sugovornika.

U emisiji poslušajte što se događa u ljudskome mozgu kad čovjek oboli od demencije, u kojoj je fazi projekt ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti putem pretraga krvi, što dobivamo ranim otkrivanjem bolesti za koju trenutno nema lijeka, kako geni utječu na pojavu demencije, zašto gerijatrija - odnosno zdravstvena skrb za ljude starije životne dobi - postaje sve traženija grana medicine, koju odnedavno specijaliziraju i hrvatski liječnici, te kako najrazvijenija društva svijeta brinu o ljudima s dijagnozom demencije.

******

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića, te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Prof. Bogdanović: Pretragom krvi do dijagnoze Alzheimera prije prvih simptoma, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30